dvě stáje s přípravnou na jihu

Čestný dvůr se sochou koně uprostřed je na SZ a na JV straně tvořen pravoúhlým přízemním objektem skládající se ze dvou stájí a z přípravny. Jedná se o symetrické umístění objektů dle středové osy. Na sebe kolmé stáje jsou spojeny patrovou přípravnou. Obdélné stáje jsou zastřešeny sedlovou střechou se zvalbením a čtvercová příprava stanovou střechou. Střecha je kryta taškami. Dvorní střešní rovina je prolomena sedlovými vikýři. Stáje s přípravnou jsou architektonicky shodně pojednány jako správní budova a i ostatní budovy areálu. Fasády jsou členěny kamenným soklem, lizénami a jsou ukončeny profilovanou římsou obíhající po obvodě budovy. Plocha fasád je z režného cihelného zdiva. Fasády jsou prolomeny okenními otvory se segmentovým ukončením. Okna dosedají na průběžnou podokenní římsu. V nadpraží jsou štukově lemovány včetně vrcholového klenáku. Segmentová okna vícetabulková, zasklená do ocelových rámů. Stáje jsou prolomeny, vždy ve čtvrté ose od přípravny a ve štítu, dveřním otvorem se segmentovým ukončením a se štukovým lemováním včetně vrcholového klenáku. Dveře s proskleným nadsvětlíkem jsou dvoukřídlé, dřevěné do ocelového rámu, včetně dělení v polovině dveří. Oba dva trojúhelné štíty stájí jsou završeny širokým pilířem s odstupněním a v patě štítu je cihelný pilíř se sedlovou stříškou. Stříšky včetně koruny štítu jsou pokryty glazovanou zelenou taškou. V plochách štítu je umístěna štuková hlava koně v medailonu a ta je doplněna dvěma slepými otvory ve tvaru klíčových dírek. Otvory jsou zvýrazněny štukovým nadpražím s vrcholovým klenákem. Fasády přípravny jsou pojednány architektonicky shodně, mají tři okenní osy. Okna opět se zvýrazněným štukovým nadpražím s vrcholovým klenákem. Dveře v kamenném ostění v JV fasádě a v nároží mezi stájemi.