kříž

Jednoduchý kříž se nachází v zahradě domu čp. 33, v blízkosti silnice vedoucí do Pěnčína. Dílo zhotovil v roce 1854 na zakázku Jana Bičíka z čp. 3 kameník Josef Zeman z Tatobit. Na dvoustupňový sokl nasedá kvadratický dřík zdobený na všech pohledových stranách polychromovanými reliéfy světců. Ty jsou umístěny v mělkých segmentově zakončených nikách. Na západní straně zdobí dřík reliéf Panny Marie, na jižní straně reliéf sv. Josefa a na straně severní sv. Jana Nepomuckého. Z mírně profilované hlavice vystupuje kovový kříž se zlaceným korpusem ukřižovaného Krista a vegetabilním dekorem. Na přední straně soklu je vytesán nápis, který informuje o vročení a zřizovateli objektu: „Z nákladu / Jana Bičíka ze Štveřína / čís. 3 let[a] 1854 / [---]“. Na zadní straně čteme: „Pracoval Jozef Zeman / z Tatobyt“. Podle informace z farní kroniky byl kříž na nynější stanoviště přemístěn ze středu obce v roce 1937.