branka

Jednopatrový průjezdný zděný, z části dřevěný objekt na přibližně obdélném půdorysu, který předstupuje celou svou hmotou před líc hradební zdi (dnes jen fragmenty). Střecha polovalbová krytá bobrovkami. Fasáda do nábřeží je symetrická, prolomená segmentově zaklenutým vjezdem, v patře okenní otvor s dvoukřídlou šestitabulkovou výplní. Fasáda je omítaná, hladká nečleněná zeď v průčelí do nábřeží má eskarpu. Fasáda do ulice V Brance je asymetrická, hladká, nečleněná, v ose prolomená segmentově zaklenutým vjezdem, v patře (uprostřed a vpravo) 2 okenní s dvoukřídlou šestitabulkovou výplní. Levá část má dřevěnou konstrukci opatřenou širokými prkny je prolomena 2 okenními otvory s dvoukřídlou čtyřtabulkovou výplní. Pravá boční fasáda je asymetrická, prolomená segmentově zaklenutým vjezdem, vpravo od něj prolomeno malé obdélníkové okénko bez výplně. V patře prolomen okenní otvor s dvoukřídlou šestitabulkovou výplní. Zeď má eskarpu. Po pravé straně přistavěno těleso schodiště s pultovou střechou a plným zábradlím. Schodiště vede do příspěvku, v přízemí zděného, v patře dřevěného.