fara

Fara je jednopatrová stavba širokého obdélného půdorysu se SZ – JV osou krytá vysokou valbovou střechou s bobrovkovou krytinou, z níž vystupují tři novodobá hranolová tělesa komínů. Z obdélného půdorysu fary vystupují mladší přístavky přízemní vstupní chodby na JZ straně a patrového hranolového rizalitu novodobého sociálního zařízení přistavěný k SZ bočnímu průčelí. Fasády fary jsou hladké, ukončené masivní profilovanou korunní římsou. Průčelí jsou prolomena nepravidelně rozmístěnými pravoúhlými okenními otvory a dvěma vstupy (JZ průčelí má 5 os v přízemí a 4 v patře, JV 3 osy v přízemí a 2 v patře, SV průčelí 3 v přízemí a 5 v patře, SZ průčelí 2 + 1 na rizalitu + 1 osa v přízemí a 1 + 1 na rizalitu + 1 v patře). JZ vstup do fary původně zde dvora je nyní krytý hmotou novodobé prosklené vstupní chodby; v portálu zaklenutém stlačeným obloukem s ústupkem jsou zavěšeny dvoukřídlé dveře zvenčí rámové a zevnitř svlakové konstrukce s bohatě profilovanou klepačkou a římsou oddělující nadsvětlík s paprsčitým motivem lišt dělících skleněná pole. Do zahrady vedoucí SV vstup je segmentově zaklenutý vyplněný novodobými dvoukřídlými dveřmi. Okenní otvory mají novodobé dřevěné dvoukřídlé výplně o čtyřech (v přízemí) a šesti (v patře) tabulkách.