kaple sv. Bartoloměje

Kaple je volně stojící zděná omítaná orientovaná stavba sestávající z lodi nad obdélným půdorysem, kterou na východní straně ukončuje trojboký presbytář. Stěny závěru nejsou v exteriéru od lodi nijak oddělené. Zdivo je pravděpodobně smíšené s převahou kamene, omítky hladké bílené (patrně většinou novodobé). Střecha je sedlová, nad závěrem ukončená polygonální valbou, na západní straně zděným štítem, a pokrytá novodobými betonovými taškami (Bramac) - předtím keramickými pálenými taškami bobrovkami na husté laťování a s vikýřem typu volské oko v ose severního a jižního pultu. Fasáda má členění pouze na západní štítové straně, ostatní průčelí jsou hladká, nečleněná, pouze ukončená průběžnou hladkou skosenou korunní římsou podloženou maltovým oblounkem. V ose západní fasády je otvor hlavního vstupu, situovaný ve vpadlině ukončené mírně stlačeným segmentem oblouku, ostění vlastního vstupu je kamenné, s okosenými horními rohy, přímým nadpražím a jednoduchou plošnou výzdobou - obvodové pásky. Dveře jsou novodobé, dřevěné dvoukřídlé, na líci pokryté pláty z měděného plechu, s dekorativním klíčovým štítkem, krabicovým zámkem a klikou s lví hlavou (druhá pol. 19. stol.). V horní části ještě dekorativní kovaná petlice a na rubové straně vnější závěsy. Západní fasádu člení nízký hladký mírně předstupující sokl, nároží lisény s mělkou vpadlinou ukončenou na horní straně převýšeným obloukem, nad ním na lisénu přechází oblounek z korunní římsy bočních průčelí. Mezi horní konce lisén vložena vodorovná pravoúhlá páska, na kterou „dosedá“ zděný štít, v jehož středu je mělký rizalit vrcholící pravoúhlou nadezdívkou vystupující nad výškovou úroveň hřebene střechy. Na koruně nadezdívky spočívá otevřená zvonička. Rizalit ve středu štítu členěn slepým sdruženým „románským“ okénkem s parapetní vpadlinou, přímou podokenní římskou a náběžními římskami. Boční (šikmé) strany štítu předstupují před líc hladkou skosenou plochou (jako korunní římsa na bočních průčelích a závěru). Středový nástavec vystupující nad střechu je hladký, ukončený nízkou římskou. Na korunu dosedá kaplový útvar otevřené zvoničky, od boků nástavce je odsazený a vyrůstá z obdélného podélného půdorysu orientovaného ve směru S-J. Podélná strana je otevřena na výšku obdélným otvorem s mírně navýšeným obloukovým záklenkem. Po stranách hladké pravoúhlé náběžní římsky (pásky). Zdivo zvoničky je ukončeno tvarem nižší sedlové střechy a kryté kamennými deskami s římsovou profilací přesahů před líc zdiva. Z vrcholu stříšky ještě vyrůstá masivní kamenný latinský kříž s klínovými rameny. V náběhu oblouku otvoru zvoničky vsazeny novodobé ocelové konzolky pro patrně též novodobou hlavu zvonku. Podélná průčelí mají dvě okenní osy, v každé stěně závěru po jedné okenní ose. Okenní otvory jsou na výšku obdélné, ukončené mírným segmentem oblouku, boky vnější špalety kolmé, parapety kryty novodobou deskou z leštěného kamene. Výplně osazené za lícem fasády sestávají z dřevěných rámů s vyndavacími výplněmi dělenými křížem s oblounem na lícní straně. Zasklení je tvořeno čirým profilovaným sklem. Některá pole v rámech jsou otvíravá - jednokřídlá se zapuštěnými závěsy se zaoblenými konci. Ve východní části severního podélného průčelí je navíc vstupní otvor situovaný mimo střední osu, i mimo okenní osu (snad původní vstup???). Vstupní otvor je poměrně nízký, s kamenným prahem, stlačeným segmentovým záklenkem a rovnými boky špalety. Dveře dřevěné jednokřídlé novodobé, s vnějším křížovým kováním zdobeným nasekáváním uchyceným pomocí svorníků s čtvercovými matkami. Nároží východní strany závěru jsou zaoblená, ale cca ve dvou třetinách výšky trojúhelnými výběhy přechází do ostrého nároží, snad se zde projevuje dodatečná nástavba staršího zdiva (?). Starší popis: Jednoduchá, trojboce uzavřená stavba, rostoucí z obdélného půdorysu. Materiálem stavby je kámen a cihla. Zakryta je sedlovou střechou s novodobou krytinou (taška bramac - bordová). Střecha je nad závěrem zkosena do polygonální valby. Kaple je osvětlována obdélníkovými, hluboce špaletovanými okny. Žulové parapety v oknech. Vchod v průčelí je sevřen pravoúhlým žulovým portálem s mělce profilovaným ostěním, které je vloženo do slepé arkády se stlačeným obloukem. Průčelí vrcholí štítem s reliefní kresbou štítu rozlomeného, který svírá kapličkovitý útvar s křížkem, který je vysoko vyzdvižen nad hřeben střechy jako plošná zvonička. Povrch vstupních dveří pokryt měděnými pláty.