pamětní kříž

Drobná památka se nachází v lukách, cca 500 m severozápadně od vsi Svrčovec, v úvozu bývalé polní cesty do osady Řakom, v lokalitě zv. Pod pleší. Jedná se o pamětní kříž sestávající z nízkého kamenného podstavce, do kterého je kotven vysoký kovaný dekorativní latinský kříž. Podstavec nad čtvercovým půdorysem je monolitický, ve spodní polovině má hladké stěny a na ně navazuje pravoúhle odsazené konkávní vyžlabení zakončené masivnějším bochníkovým útvarem s oblounem po obvodu. Na hladké čelní straně je podélně obdélné pole s čtvrtkruhově vykrojenými rohy, vytvořené tesanou linkou. V poli pak tesanou linkou proveden symbol - tři na výšku obdélná pole (středové vyšší) zakončené obloučkem. Do středu horní strany podstavce je vsazeno svislé břevno vysokého kovaného latinského kříže zhotoveného z pásového železa. Konce ramen kříže jsou zakončené trojlisty (jetelový kříž). Ramena doplněna kovářsky zpracovanými ozdobami. Ve středech jetelových konců ramen kované hřeby s kulovitou hlavou lemované fragmenty tvarovaného plechu (motivy květů, okvětí). Křížení ramen diagonálně rámují přímé pruty, u ramen segmentově ohnuté, opásané na břevnech kovanými rýhovanými sponami a zakončené velkými plochými liliovými trojlisty. Přímo v křížení ramen kruhová páska uchycená k ramenům kovanými nýty, na jejímž líci se dochoval zbytek tvarovaného plechu (motiv věnce). Z obvodu kruhové pásky ještě diagonálně vystupují subtilní pásky s listovými konci (částečně deformované korozí). Po stranách svislého břevna, pod křížením ramen, ještě připojeny ohýbané kované pásky opásané rýhovanými sponami. Pásky vytvářejí obdélný obrys, na horní straně protažený do plochých liliových trojlistů - u podobných památek v tomto místě bývala nápisová skříňka či nápisové pole. Starší popis: Na profilovaném konkávně vyžlabeném soklu umístěn poměrně vysoký kovaný křížek. Na spodní části soklu drobný reliéf. Ramena kříže jsou zakončena trojlistem (jetelovým listem), z ramen navíc vybíhají listy, navzájem mezi sebou propojené. V křížení ramen je umístěn kovový věnec; ramena jsou propojena subtilním routovým útvarem.