pomník obětem první a druhé světové války

Pomník obětem světových válek stojí v centru města, v západní části náměstí Dr. E. Beneše na zatravněné parkově upravené ploše. Pomník má podobu nevysoké kamenné zdi, spočívající na nízkém předstupujícím soklu s hrubě opracovaným čelem, a završené v koruně zdi širším podélným hranolem. Na čelní straně zdi jsou v pěti sloupcích pozlacená jména obětí (vlevo dva sloupce, vpravo tři). Jména na levé straně pomníku mají uvedené i roky narození. Zeď vymezují po obou stranách na výšku postavené štíhlé hranolové kvádry doplněné na čelní straně reliéfním zobrazením meče a nad ním rytými letopočty válečných let (vlevo 1914 / 1939; vpravo 1918 / 1945). Ve středu zdi je umístěný vysoký hranolový kvádr se soklem, v horní části zdobený reliéfem českého lva. Před ním na dvou nízkých podstavcích (spodní žulový, vrchní pískovcový) stojí na terénně členěném podstamentu pískovcová socha uniformovaného „vojáka legionáře – strážce republiky“ v mírně nadživotní velikosti. Pěší voják je zachycen v klidném odhodlaném postoji, s nakročenou levou nohou, oběma rukama se opírá o hlaveň pušky, postavenou před tělem. Je oblečen v uniformě první republiky s typickou helmou, ovinovačkami na nohou a sumkami u pasu. Na čelní straně podstavce osazena pamětní deska s nápisem KRS LADISLAV / NAR. 15.1.1925 / PADL V REVOLUČNÍCH BOJÍCH V PRAZE – VRŠOVICÍCH / DNE 5. KVĚTNA 1945. Na pravém boku podstamentu signováno GLOS. Materiál: žula (architektonická část), pískovec (socha). Součástí památníku je zhruba čtvercová plocha vymezená kamennými deskami a vysypaná jemnou kamennou drtí, lemovaná stříhaným živým plotem. Jména na levé části pomníku (ve dvou sloupcích): BELECOVÁ HELENA NAR. 1924 / BERGEROVÁ KLÁRA 1893 / DUCHEK VÁCLAV 1924 / EISENSCHIML OTTO 1897 / FISCHLOVÁ VLASTA 1903 / HERMAN ZDENĚK 1926 /KLEMENT EMIL 1894 / KRAUSOVÁ JANA 1883 / KRAUS LEO 1880 / SABATHOVÁ ANNA 1863 / SABATHOVÁ EMILIE 1881 / SABATH FRANTIŠEK 1911 / SABATH HYNEK 1879 / SABATH KAREL 1903 / SABATH OTTO 1908 ŠAMALOVÁ OLGA NAR. 1907 / ŠLAJS JOSEF 1908 / ŠPERL FRANTIŠEK 1898 /ŠTEFL VÁCLAV 1902 / ŠTÉR FRANTIŠEK 1876 / ŠTERN FRANTIŠEK 1903 / ŠTERNOVÁ MARTA 1908 / ŠTERNOVÁ OLGA 1910 / VORÁČEK JAN 1908 / VACHTLOVÁ GERTA 1928 / VACHTLOVÁ HELENA 1895 / VACHTL RICHARD 1885 / VACHTLOVÁ VĚRA 1925 / VEILOVÁ AMÁLIE 1905 / ZEMANOVÁ HELENA 1913 Jména na pravé části pomníku (ve třech sloupcích): BERKA FRANTIŠEK / CIMICKÝ JOSEF / ČERNÝ JOSEF / ČESÁK VÁCLAV / DOMÁNEK BOHUMIL / DROZDA VÁCLAV / GÖTZ FRANTIŠEK / GÖTZ LEOPOLD / HAAS SYLVESTR / HYŤHA FRANTIŠEK / HYŤHA KAREL / CHLOUBA VÁCLAV / KADLEC JAN / KADLEC VÁCLAV / KALAŠ VÁCLAV / KALINA JOSEF KANTA JOSEF / KOHOUT JOSEF / KOUŘÍK ANTONÍN / KUČERA VÁCLAV / LOUŽEK VÁCLAV / MILSIMR VÁCLAV / MORNSTEIN JAN / MUCHNA JOSEF / PECH FRANTIŠEK / PEŠEK VÁCLAV / PIŤHA JAN / PROCHÁZKA JOSEF / RÁDL VIKTOR / ŘEŠÁTKO KAREL / ŘÍHA ANTONÍN / ŘÍHA JAN / SKALA VÁCLAV ŠINTLER EDUARD / ŠLAJCH JAN / ŠLAJS JAN / ŠLAJS JOSEF / ŠPIRK FRANTIŠEK / ŠPIRK RUDOLF / TOMÁŠEK JOSEF / TOUŠ JOSEF / TRÁZNÍK VÁCLAV / VACOVSKÝ FRANTIŠEK / VALDMAN JOSEF / VALEČKA JAN / VČELÁK VÁCLAV / VOKURKA JOSEF / VOTÝPKA FRANTIŠEK / VOTÝPKA JOSEF / ŽITNÝ JAN KAREL