dům

Dům stojí severovýchodně od Malého náměstí, v okrajové části VPR Trávníky. Dům tradiční trojdílné dispozice, (původně) komorochlévního typu, (dnes) komorový díl s dvoutraktovým uspořádáním. Přízemní objekt na obdélném půdorysu, k severozápadnímu průčelí přistavěno široké obdélné bedněné zápraží. Objekt je z části podsklepen pravděpodobně pod středním dílem. /dům s pravou dispozici/ Interiér: Světnice domu roubená, záklopový strop s dvojicí stropních trámů. Síň zděná, v přední části s rovným, hladce omítaným stropem, v zadní části vydělená, plackou zaklenutá černá kuchyně. Ze síně vedou do všech traktů samostatné dveře, v severovýchodní části síně je umístěno schodiště do zobytněného podkroví. Komorový díl s trámovým stropem, každá z komor s jedním stropním trámem; krajní severovýchodní komora dvoutraktově uspořádána. Sklep nebyl v době průzkumu přístupný. Exteriér: Hlavní jihozápadní štítové průčelí dvouosé; na vysoké zděné podezdívce /sahající až k okenním parapetům/, roubená stěna s trojicí stěnových kleštin, nárožní vazby překryty svislými prkny. Štít domu dvouetážový a dvouosý; spodní díl ve středním poli svisle bedněný, krajní pole bedněna klasovitě. Horní pole bedněno střechovitě s krycími lištami, etáže zakončeny vyřezávanými lemy - svazky lišt - tzv. vánočky oddělují jednotlivá pole. Štít ukončen valbičkou, záklopové prkno bez datace /textu/. Okna v přízemí obdélná dvojitá dvoukřídlá dvoutabulková, osazena v líci - lemována hladkou dřevěnou šambránou (okna světnice jsou v dalším průčelí stejná). Okna štítu obdélná jednoduchá jednokřídlá čtyřtabulková - osazena ve špaletě, lemována jednoduchou dřevěnou vyřezávanou šambránou. Vstupní severozápadní podélné průčelí v části světnice roubené, ve středním díle navazuje zděná přístavba závětří, s horizontálními pásy v omítce. Severovýchodní díl domu zděný s dvojicí okenních os. Vstupní dveře do domu jsou umístěny na západní straně přístavby - závětří /obdélné jednokřídlé, s palubkami/. Závětří průchozí z obou stran, podélná část s trojicí téměř čtvercových okének, osazených do špalety. Zadní komorový díl nově vyzděn z cihel, osazena v líci dvojice nových oken /obdélných dvoukřídlých šestitabulkových - stejná okna jsou v nově přezděné části domu/. Zadní severovýchodní štítové průčelí domu nově vyzděno z cihel s dvojicí okenních os, zděným štítem, který bude pravděpodobně obložen bedněním. Okenní otvory štítu bez oken. Štít zakončen valbičkou. Jihovýchodní podélné průčelí v jižní části s vysokou zděnou podezdívkou a roubenou stěnou světnice s dvojicí stěnových kleštin. Ve druhé polovině délky světnice zděná, předstupující zeď /patrně pozůstatek pece v rohu světnice/, která pokračuje v šířce síně, s jednou okenní osou. Oba komorové díly nově vyzděny, v prvním dvojice nových oken, druhý bez okenních os. Krov hambalkový s dvěma stojatými stolicemi, nad přezděnou částí domu tzv. kleštinový krov /krov s vrcholovými kleštinami/. Střecha dnes rozdělena na dvě části, původní střecha nad síní a světnicí sedlová s námětky, kryta frankfurtskými taškami (plechová krytina); nad nově přezněnou částí domu /dvojice komor/ nová sedlová střecha, nad přístavbou prodloužena námětky o pultovou střechu. Nový krov opatřen bedněním, provizorně položena pásová lepenka. Výše popsaný stav je k počátku roku 2004, přední roubená část domu v rámci rekonstrukce v 10/2005 rozebrána. Stavební vývoj: Dům byl na této parcele postaven pravděpodobně na konci 18. století, po roce 1777. Dle Topografie "Roku 1777 byl koupen pozemek od obce za 14 zl. na postavení domku." Zachycen je na mapě SK z roku 1843, dům vyznačen žlutě /spalný materiál/. Některé dochované konstrukce (např. roubení světnice, sklep?) pochází pravděpodobně z doby výstavby domu. Na počátku 20. století (roku 1910) byl na severu přistavěn další díl domu - chlév, který byl zaklenut segmenty do traverz. Roku 1926 byl vystavěn nový komín, a také zobytněno podkroví. Po polovině 20. století bylo přistavěno zděné podélné závětří domu, v následujících letech pokračují vesměs degradující stavební úpravy. Např. přezdívání některých roubených stěn, výměna a podstatné zvětšení oken, adaptace interiéru - pochází z 2. poloviny 20. století. 2004 - zřícení stropu světnice /havarijní stav roubení/, statické narušení podezdívky. 2005 - rozebrání celého roubení světnice a krovu, havarijní stav, dožití dřevěných konstrukcí 2006 - zcela rozebrána přední část domu