zámek

Dolní obytné křídlo je protáhlé stavení na podélném půdorysu, které je situováno na hraně stoupající terasy, přiléhá vnější fasádou k bývalé hradbě, která tvoří její vysokou podezdívku. Průčelí dolního obytného křídla jsou zachována v základě v renesanční podobě s členěním ploch s jednoduchým psaníčkovým kvádrováním. Na jižním průčelí směrem k městu jsou ve sgrafitu provedeny sluneční hodiny Navazující palác dominuje svým jižním mohutným průčelím otočeným do vltavského údolí k městu. Fasády jsou dnes strohé, bez plastických prvků. Průčelí tříosého rizalitu brány je zvýrazněno základním sgrafitovým kvádrováním, fragmenty sgrafit se objevují i v podnoži kotáže a v partii soutky. Ve střední části hlavního jižního zámeckého průčelí se projevují velká půlkruhově zaklenutá okna kaple s historizujícím členěním.