zahradní theatron

Theatron se nachází S od zámku, při okraji zámeckého areálu, v SZ rohu parku. Pozoruhodná kompozice byla v r. 1811 necitlivě rozdělena stavbou silnice na dvě části. Stavba je příkladem unikátně řešené barokní zahrady italského typu: svažitý terén je ztvárněn soustavou teras, ramp, schodišť, které vytvářejí nad dnes již zasypaným centrálním bazénem bohatou architektonickou kompozici divadelního charakteru. Na nejvyšší terase je umístěn novogotický skleník. Theatron byl původně opatřen bohatou barokní dekorativní (vázy) a figurální (alegorické sochy) sochařskou výzdobou z červeného pískovce. Dochovala se pouze část originálů, které jsou uložené v oranžerii a na nádvoří a v interiéru zámku. Nedochovaly se tyto části: socha Apollona a protějšková dívčí postava, putti s alegorií zimy, velká mušle, obelisky na třech koulích, voluty nad nikou pro sochu Charitas, 2 květinové vázy. V 70. a 90. letech byly vytvořeny některé kopie soch z odlišného materiálu, božanovského pískovce. Socha Dafné je jen výdusek, kamenná reprodukce nebyla vyhotovena. Domodelovaný originál je uložen v lapidáriu v Mnichově Hradišti. V roce 2001 byla levá dolní část theatronu nevhodně opravena v rozporu se závazným stanoviskem. Celé souvislé parapetní zídky byly vytvořeny z prefabrikovaných dílců z bílého cementu. Theatron je ve velmi špatném stavu, s nezajištěnými sochami a kopiemi. Vzhledem k tomu, že se jedná o památku mimořádného významu, je potřeba soustředit originály v lapidáriu a kopie osadit na místo. Kopie vázy s orlí hlavou ze 70. let 20. století z božanovského pískovce, osazená na původní místo. V rámci obnovy je nutné vyhotovit další kopie soch.