dům

Zděný patrový dům obdélného půdorysu s polovalbovou střechou. Štítové pětiosé průčelí domu je otočeno do prostoru Žitavské ulice. Zvýšený hlavní vchod do domu je umístěn na štítové straně domu. Vstup do domu je opticky zdůrazněn pískovcovým klenutým portálem zdobeným festonem v naddveřní římse. Nad portálem je vložena štuková korunka s festonem a kartuší: „No. 86, 1785“. Na boční straně domu byla druhotně zazděna okna, takže byla porušena původní symetrie okenních os. Fasáda domu je opticky členěna horizontálně spodním soklem a korunní profilovanou římsou. Téměř všechna okna v domě vyměněna za jednoduchá, dvoudílná, obdélná. V průčelí domu v II. patře vloženy tři jednoduchá jednodílná okna, která pravděpodobně souvisí s přestavbou podkroví na obytný prostor. Ostění a parapety oken původní kamenné, ostění nataženo štukem. Hlavní vstup doplněn kamennými schody (4). Dveře hlavního vstupu jsou původní, dvoukřídlé. Každé křídlo je děleno dvěma kazetami zdobenými jemnou řezbou. Nad dveřmi umístěn světlík - zasklen. Na dveřích se dochoval původní zámek a štítky, klika chybí. V zadní části domu je umístěn vstup na zahradu, který je zdůrazněn jednoduchým klenutým kamenným portálem. Na zadním průčelí domu se dochovalo několik původních šestidílných oken. Dům podsklepen, u sklepních okének se dochovaly původní mříže. Fasáda domu je jednoduchá, hladká, hnědé barvy, členící prvky a štukové ozdoby jsou bílé. Uvnitř byl dům druhotně rozdělen na jednotlivé bytové jednotky. Dochovaly se původní dřevěné dveře do sklepa a dřevěné schody s podestou a světlíkem. Dochovala se částečně i původní klenba v síni domu. Střešní krytina 2006: červený eternit. Na boční straně domu (Z strana) vložen do střechy mohutný třídílný vikýř související s přestavbou podkroví na obytný prostor. Vikýř byl ve střeše probourán v místě původního vikýře.