kříž

Kamenný kříž stojí při cestě ze Štěpánovic do Rovenska pod Troskami, na křižovatce se silnicí, v těsném sousedství tzv. Katovy tůně, mezi čtyřmi vzrostlými stromy. Na přízemním stupni je postaven kvadratický sokl se zkosenými horními hranami a vtesaným erozí poškozeným minuskulním nápisem na čelní (jižní) straně ve vystupujícím rámečku: Pochválen buď Ježiš Kristus / Občané Štěpanouský zlásky k Bohu / zřídili R. 1876. Na sokl navazuje hranolový dřík s párem volut při spodním okraji, spojených stylizovanými listy, a mělkou nikou s reliéfem Panny Marie Bolestné, završenou akantovým listem. Dřík ukončuje široká nezdobená hlavice, z níž vystupuje pískovcový kříž s reliéfem Božího oka u paty. Na něm byl až do poškození památky v r. 2003 připevněn litý, pravděpodobně nepůvodní korpus Krista. Na horním rameni kříže christogram. Na zadní straně dříku signace Josefa Zemana z Tatobit.