budova českobratrské církve evangelické s kostelem M. J. Husa

Budova zaujímá čtvercovou parcelu o straně 22,5 m, přičemž hlavní průčelí jsou obrácena k severu a k východu. Hlavní vchod je z nároží, kde je umístěna hranolová věž. Budova je pojata přísně symetricky. Z nárožní věže zdánlivě vybíhají dvě křídla, ve skutečnosti však zbývající prostor tvoří také součást objektu a je zde hlavní shromažďovací sál. Celý objekt je podsklepen. Zvýšený suterén obsahuje vlevo byt o předsíni, kuchyni a pokoji osvětlený šesti okny, jedním oknem je pak osvětleno příslušenství. V pravé části objektu je pak poradní síň rovněž se šesti okny a jedním oknem příslušenství. Hlavní vchod do objektu je umístěn na nároží a zvýšen předloženými schody. Po obou stranách jsou symetricky vchody postranní, za nimiž se nachází schodiště do suterénu a zároveň schody do vestibulu za hlavním vchodem. Postranní průčelí je tvořeno mírně předstupujícím rizalitem, na který navazuje úzký vertikální pás a mírně prohnutý pás se schodištěm, který připojuje postranní průčelí k věži. Rivalit má do úrovně suterénu 6 okenních os. Nad okny průčelí pokračuje rustikou, která je ukončena parapetní římsou oken druhotně osvětlujících chámovou prostoru. Okna jsou ve čtyřech osách ve třech úrovních nad sebou, přičemž spodní čtveřice osvětluje prostory pod galerií, horní dvě čtveřice oken galerii a shromažďovací prostoru kostela. Skupina oken je ukončena nadokenní římsou, která probíhá po celém průčelí až k věži. Výše probíhá rovněž společná hlavní římsa. Na tu navazuje zastřešení zdánlivě sedlovou střechou, nad rizalitem pak střechou valbovou se třemi vikýři. Střecha však končí ve svém hřebeni a nad hlavní prostorou pokračuje jako plochá. Na rizalit navazuje úzký pás průčelí. V suterénní úrovni je prolomeno jedním oknem, na které opět navazuje rustika zakončená římsou. Na tu navazuje vertikální pás s trojicí nad sebou umístěných oken, který je ukončen až probíhající nadokenní římsou. Tato část průčelí je s věží spojena mírně prohnutou stěnou schodiště, V přízemí je zde postranní vchod tvořený jednokřídlovými dveřmi a nad průběžnou římsou umístěným nadsvětlíkem. Nad tímto portálem je úzké okno na schodiště a menší okénko umístěné pod hlavní římsou. Kostel je cihelná stavba s obvodovými stěnami. Stropy jsou železobetonové stejně jako kupole nad hlavní shromažďovací prostorou. Nad touto kupolí je plochá střecha nesená ocelovými příhradovými vazníky, na nichž spočívá i ocelová konstrukce světlíku. Střecha je krytá plechem. Směrem do ulice je střešní konstrukce s tradičním dřevěným krovem, krytina z pálených tašek. Krov věže je rovněž dřevěný, krytina je z měděného plechu. Okna i dveře v budově jsou dřevěná, provedení v červenohnědé barvě. Sokl budovy je z umělého kamene, vnější omítky z břízolitu. Vnitřní omítky jsou vápenné. Schodiště jsou kamenná, schody na věž a lávky pak dřevěné.