kříž

Krucifix zhotovený ze šedého pískovce je situovaný ve východní části obce Slaná, po levé straně komunikace ve směru Lomnice nad Popelkou – Semily, na vyvýšenině západně od budovy základní školy. Nízký kvadratický sokl, který nasedá na hranolový stupeň, přechází v zúžený hranolový dřík s volutovými křídly a perlovcem v dolní i horní části. Dřík zakončuje mohutná profilovaná hlavice ozdobená palmetovým pásem a na čelní straně plasticky pojatou nápisovou kartuší. Na hlavici nasedá volutová římsa, na které jsou umístěné na čelní straně dvě okřídlené hlavičky andělů. Z kónického nástavce na římse, zdobeného listovým pásem, vychází litinový krucifix. Sokl je z čelní, východní strany opatřen hlubokou nikou s výrazně plasticky pojatým reliéfem sv. Máří Magdaleny v jeskyni. Světice je zobrazena jako klečící mladá žena s dlouhými rozpuštěnými vlasy ve splývavém rouchu. Ruce má složené na prsou. Nad světicí visí baldachýn. Po stranách niky jsou reliéfy zavěšených rozvilin. Na zbylých třech stranách soklu jsou mělké nápisové kartuše, kde jsou vyryta jména světců, kteří jsou nad nimi zobrazeni v reliéfech. Dřík, který je celý velmi plasticky reliéfně zdobený převážně rostlinnými ornamenty (v horní části festony, na nárožích zavěšenými vinnými hrozny), je ze všech čtyřech stran opatřený mělkými nikami, které zdobí poměrně vysoké plasticky propracované reliéfy světců. Na čelní, východní straně je umístěný reliéf sv. Václava. Světec je s vousem, oděný v knížecím rouchu, ve vysokých botách, s korunou na hlavě. V pravé ruce svírá praporec ozdobený křížem a v levé drží korouhev, o kterou se opírá. Na čelních nárožích dříku se nacházejí sloupky s pnoucí se rostlinou. Na pravé, severní straně dříku se nalézá reliéf sv. Ignáce z Loyoly. Světec je oděný v řádovém, v pase přepásaném rouchu. Pravou ruku má ohnutou v lokti se dvěma vztyčenými prsty. V levé ruce drží medailon s monogramem „IHS“. Je prostovlasý. Na levé, jižní straně dříku je umístěn reliéf sv. Jana Nepomuckého. Světec je v kanovnickém rouchu s pláštěm přes ramena a biretem na hlavě. Pravou rukou přidržuje dolní část vertikálního břevna diagonálně položeného krucifixu a opírá jej o své levé rameno. Levou rukou, ohnutou v lokti, přidržuje krucifix v místě nohou Ježíše Krista. Zadní, západní stranu dříku zdobí reliéf sv. Anny, sv. Marie a sv. Jáchyma. Sv. Anna sedí, levou rukou na klíně přidržuje knihu a vyučuje z ní P. Marii, která stojí u jejích nohou. Za oběma světicemi stojí sv. Jáchym, který má pravou ruku položenou na pravém rameni sv. Anny a levou má položenou na srdci. Na hlavě má turban. Sv. Anna má na hlavě plachetku, P. Marie je prostovlasá. Litý kříž s reliéfem ukřižovaného Ježíše Krista a titulem „INRI“ je zdobený neogotickým dekorem. Na čelní straně soklu je vyrytá datace 1840 odkazující na rok vzniku krucifixu a jméno světice „Mari Magdalena“. V nápisových kartuších z rostlinného ornamentu jsou na soklu vyryta jména světců, jejichž reliéfy jsou umístěny na dříku v nikách nad nimi: na pravé, severní straně „sv. Ignacius“, na levé, jižní straně „sv. Jan Nepomucky“. Na zadní straně soklu je v téže kartuši nápis: Z nakladu Jana Holati a Man / želky jeho Ze Slany / Obnoviti dal / Jan Horák“. Na čelní straně dříku je pod nikou mezi volutovými křídly vyryt nápis: „sv. Waclaw“. Na zadní straně dříku je pod nikou na střapci vyryt nápis: „S. ANNA S. MARYA S. JACHYM“ (poslední jméno je špatně čitelné). Na kartuši na římse je rytý nápis: „KRYSTUS TRPEL / ZA NÁS, WÁM POZU / STAWIW PŘIKLAD / ABYSTE NÁSLE / DOWALI SLÁPĚ / GI GEHO“.