dům

Dům čp. 92 nalezneme ve střední části obce, situovaný ve svahu zvedajícím se v jižním směru od místní komunikace, která vede paralelně s hlavní silnící. Objekt se severním okapovým průčelím obrací k místní komunikaci. Přízemní, částečně roubený dům obdélného půdorysu kryje sedlová střecha s eternitovým šablonami. V trojdílné dispozici navazuje na světnici průchozí síň a někdejší hospodářský díl, který byl v minulosti přezděný a zobytněný. Půdorys v západním směru rozšiřuje přístavba nízké svisle bedněné kůlny s pultovou střechou. Roubená konstrukce spočívající na podezdívce z pískovcových kvádrů se dochovala pouze částečně v severní a východní stěně světnice. Zbylé zděné konstrukce jsou opatřeny vnější povrchovou úpravou omítek imitující plasticitu a červenou barevnost roubení. Severní průčelí má čtyři okenní osy a jednu dveřní. Mírně předsazený hospodářský díl doprovází přesah střechy podepřený před vstupním prostorem sloupkem. Jednoduchá dvoukřídlá okna dělená do kříže jsou orámována vyřezávanými šambránami s bílým nátěrem. Díl světnice a někdejší hospodářský díl má po dvojici oken. Vstup do síně, lemovaný trámkovým ostěním, je osazen jednoduchými svlakovými dveřmi. Severní štítové průčelí prolamuje v přízemí trojice jednoduchých dvoukřídlých oken. Jižní průčelí člení tři okenní osy, přičemž okno vedoucí do světnice doplňuje menší obdélné okénko nad zbytkem vyzdívky chlebové pece. Vstup jižního průčelí je osazen dveřmi rámové konstrukce. K západnímu štítovému průčelí opatřenému hladkou omítkou s bílým nátěrem přiléhá zmíněná kůlna. Západní štít je jednoduše svisle bedněný. Východní štít tvoří bohatě členěná replika původní lomenice s dvojící menších obdélných okének. Štít je členěn do čtyř vodorovných pásů ohraničených vřezávanými lištami. Na horní svisle bedněný pás navazuje druhý, který je rozdělen na dvě šikmo deštěná pole. Následuje užší svisle bedněný pás a spodní část štítu se čtyřmi klasovitě deštěnými poli. Na obou stranách střechy ústí těsně pod hřebenem dva tahové komíny z režného zdiva.