dům

DŮM Č.P. 41 Objekt č.p. 41 se nachází v městysi Brozany nad Ohří ležící v litoměřickém okrese v Ústeckém kraji. Jádro městyse je Palackého náměstí se sochou sv. Jana Nepomuckého. Nachází se zde rozvolněná zástavba s převažující štítovu orientací domů vůči komunikaci. Ve většině případu jsou domy zděné a patrové. Objekt se nachází ve středu obce, v blízkosti náměstí a je štítově orientován ke komunikaci. Stojí v čele pozemku a tvoří jednu jeho hranu. Parcela je obdélná, ze strany ohraničena oplocením sousední parcely a zepředu bránou. Dům je tvořen hlavním domem obdélné dispozice s valbovou střechou, která je krytá taškami. K domu jsou přistavěné další dvě obytné obdélné budovy se sedlovou střechou, které jsou kryty stejným druhem krytiny. Hlavní štítové severozápadní průčelí směřuje k náměstí. Průčelí je tvořeno soklem, průběžnou patrovou římsou a je završeno korunní římsou. Průčelí je členěno lizénami. Nachází se zde dvě okenní osy s obdélnými okny ohraničenými šambránami. Ve štítu se nachází dvě malá okna též ohraničené šambránami. Boční jihozápadní průčelí je tvořeno třemi hloubkovými plány. První hloubkový plán je tvořen hlavním domem. Fasáda je tvořena soklem, patrovou římsou a korunní římsou. V přízemí se nachází tři okenní otvory se šambránami, dveřní otvor s jednokřídlými pravými dveřmi a další obdélné okno. V patře se nachází dvě okna se šambránami, mezi kterými je vložen dveřní otvor umožňující vstup na balkon, který je ohraničen kovovým zábradlím. Druhý hloubkový plán je tvořen neomítnutou fasádou se třemi okenními osami. V první ose se nachází dveřní otvor krytý pultovou stříškou s taškami. V ose se v patře nachází obdélné okno. V druhé ose se nachází obdélný okenní otvor, nad ním dveřní otvor bez výplně. Ve třetí jsou dvě obdélná okna. Třetí hloubkový plán je tvořen neomítnutým průčelím. V přízemí se nachází velká obdélná plechová vrata a dveřní otvor s dřevěnou výplní. BRÁNA Brána je vložena mezi objekt č.p. 41 a betonový sloupek s korunním zdivem, který navazuje na zástavbu sousedního domu. Tvoří severozápadní hranu pozemku. Brána je plechová s ozdobným kováním na vrcholu. Brána se skládá z jednokřídlé vstupní branky a dvoukřídlých vjezdových vrat. CHLÉV Chlév se nachází v jihovýchodním rohu pozemku. Jedná se o zděnou stavbu na obdélném půdorysu se sedlovou střechou krytou bobrovkami. Severovýchodní okapní průčelí je patrové. Přízemí je otevřeno třemi osami. V první ose zleva se nachází obdélný okenní otvor se dřevěným rámem a skleněnou výplní. V druhé ose se vyskytuje dveřní otvor s dřevěnými jednokřídlými dveřmi opatřenými kovovou mříží. Třetí osa je tvořena vjezdem, který je zaklenut eliptickým/stlačeným oválným obloukem. Patro chlívku je otevřeno čtyřmi osami. V první ose zleva se nacházejí úzké obdélné průduchy. V druhé ose se nachází obdélné okno s tabulkovým sklem. Ve třetí a čtvrté ose se vyskytuje malé úzké obdélné okno. OHRADNÍ ZEĎ Ohradní zeď je zděná, neomítnutá s korunní stříškou. V severní části pozemku je ohradní zeď bíle omítnutá. V jihozápadní části ohradní zdi jsou vsazena dřevěná vrata v kovovém uložení. Vrata jsou tvořena dvěma druhy dřevěných prken/dřeva. Na vratech se nachází nápis Truhlářství.