městský dům

Zděný řadový třípatrový dům s eklektickou fasádou s převažujícími prvky novorenesance. Hlavní uliční průčelí je osmiosé, s krajními dvouosými rizality, zakončené třemi volutovými štíty. Přízemí členěno pásovou bosáží a stlačeným obloukem zaklenutými vstupy do domu a do obchodů a polokruhem zakončenými výkladci. Pod parapety 1. patra vyhloubeny 3 kruhové niky zdobené mušlí, v nich osazeny busty. Okna pater sdružena. Plocha fasády pater z neomítaných cihel, doplněných štukem, rizality rámovány nárožní bosáží, v nich umístěny balkónky s mřížovým zábradlím. Mezi střední dvojicí oken 1. patra umístěna socha Karla Havlíčka Borovského od J. Strachovského. Ve střední ose druhého patra vystupuje tříčtvrteční sloup, jehož hlavice nese ve 3. patře plastiku rytíře, pravděpodobně Brunclíka. Pod třetím patrem probíhá výrazně vysazená lunetová římsa. Plocha fasády 3. patra cele pokryta figurálním a rostlinným sgrafitem s medailonky nad sdruženými okny. Sgrafita s ornamentálními motivy pokrývají i plochu atikových volutových štítů. Sgrafita jsou dílem Mikoláše Alše.