zřícenina hradu Zbirohy

Hrad měl nejméně čtyřdílné dispoziční řešení. Stavební vývoj měl nejspíše dvě fáze. Podoba hradu byla silně ovlivněna terénní situací na lokalitě a tvarem pískovcových skal. Na východní straně bylo pravděpodobně předhradí nebo vnější opevnění. To mělo nejspíše dřevěnou ne zcela jasnou zástavbu a ohrazení. V čele hradu za šíjovým příkopem, který byl tvořen skalní rozsedlinou, stála obytná věž. Dnes je přezdívána Kazatelnice. Jádro je nepravidelného zhruba lichoběžníkovitého tvaru. V prostoru jádra se nachází do skály vysekaná cisterna obdélného tvaru v prostoru nádvoří. Nádvoří bylo ohraničeno dvěma palácovými podsklepenými křídly ve tvaru L. Sklepy severního křídla využívají přirozeného tvaru skalních bloků, k nimž byla přizděna vnější obvodová zeď, která obklopovala tuto část hradu. V jednom ze sklepení je dochován relikt teplovzdušného vytápění sestávající z topeniště, komína a zděných rozvodných kanálků. Západní palácové křídlo bylo na severu ukončeno za pomocí oblé, baštovitě vystupující části. V jihovýchodním nároží z obrysu střední části hradu vystupuje zvláštní lichoběžníková stavba nejasného účelu. Na jižní straně obíhal hradní jádro parkán, kterým nejspíše procházela přístupová komunikace. Za jádrem hradu na západním úbočí se nachází rozsáhlá západní část hradního areálu. Ta výrazně využívala skalní bloky a rozsedliny. Místy se dochovaly i relikty zděného obvodového opevnění. Zbiroh je jedna z mála panských novostaveb z doby Václava IV. V tomto období vrcholil vývoj hradní architektury v prostoru Čech směrem k pohodlnému a komfortnímu způsobu bydlení. Mladší stavební úpravy, které byli prováděny pravděpodobně po roce 1390, měly nejspíše hlavně za cíl zlepšit obranyschopnost hradu.