venkovský dům

Přízemní, okapově orientovaná domkařská usedlost z nepálených cihel, stojící na okraji obce. Uliční průčelí je členěno vertikálními osami se třemi okenními výplněmi, vstupem a rovně klenutým vjezdem. Trojdílná obdélná okna (členěná do T) s výrazně profilovanou šambránou a podokenní římsou jsou doplněna o geometricky stylizované vegetabilní dekorace, pravoúhlý vstup se šambránou je nadto zdůrazněn odlišeným polem se dvěma totožnými geometricky stylizovanými dekoracemi kruhového tvaru. Toto pole je završeno úsekem římsy v horní části fasády. Průčelí zprava uzavírají dvoukřídlá pravoúhlá dřevěná vrata s průjezdem do dvora. Průjezd byl v r. 2006 přestavěn z pálených cihel a dřevěný strop byl nahrazen novým materiálem (hurdis). Malý dvorek uzavírá nově vystavěný objekt dílny, původní vnitřní obytná dispozice domu byla v příčné ose rozšířena o jednu prostornou místnost. Ze vstupní síně se vlevo vstupovalo do světnice se dvěma okny, vpravo do komory/výměnku. Všechny původní hospodářské stavby byly zbourány a nahrazeny novou přístavbou v příčné ose do hloubky parcely. Dům je zastřešen sedlovou střechou se střešními okny v podélné části.