předměstský dům "Lautensackovský"

Zděný omítaný jednopatrový dům na půdorysu písmene L, z jehož severovýchodního nároží vybíhá dlouhé východní dvorní křídlo. Původní západní křídlo domu bylo delší, v 90. letech 20. století zaniklo (1998 demolováno), obnoveno r. 2003 v menším rozsahu. Dvůr byl původně na severozápadní straně uzavřen zdí (nedochovala se). Střecha na čelním objektu sedlová, na dvorním křídle pultová. Krytina pálená. V hlavním objektu osazeny vikýře typu volské oko, na dvorním křídle nově provedené pultově zastřešené vikýře. Fasády čelního objektu členěny jen rytmem obdélníkových oken v plochých šambránách s uchy, klenáky a prostými podokenními římsami. Mezi podlažími běží plochá kordonová římsa. Korunní římsa je profilovaná, na dvorní straně fabionová. Jižní vstupní průčelí do Truhlářské ulice o 7 okenních osách. Ve střední ose v přízemí umístěn tesaný pískovcový portál zaklenutý stlačeným obloukem s vrcholovým klenákem a postranními pilíři se zvýrazněnými sokly a hranolovými hlavicemi. Rám archivolty je pravoúhlý, v horních rozích probraný čtvrtobloučky. Všechny části portálu zdobeny vrstvenými obdélnými výplněmi, probranými v rozích čtvrtobloučky. Původní rokokové vstupní dvoukřídlé dřevěné dveře se nedochovaly. Nad vstupním portálem v patře dosedá na původní pískovcové krakorce balkon, původně opatřený kovaným zábradlím (nedochovalo se, bude zhotovena replika). Nad ním ve střeše trojúhelný štít, obtažený profilem výrazné korunní římsy. Na dvorní straně osazen další pískovcový portál. Při dvorním průčelí hlavního objektu a při navazující části dvorního křídla v patře probíhá pavlač na kamenných krakorcích (v současnosti bez zábradlí, s novými pískovcovými deskami).