brána s brankou venkovské usedlosti

Usedlost situovaná na severní straně návsi, v jejím severovýchodním koutu. Brána s brankou stojí na jižní straně dvora západně od obytného stavení. Brána je zděná, zaklenutá polokruhem, opatřená zděným štítovým nástavcem barokizujících tvarů s konvex – konkávním vyklenutím. Stojky lemující vjezd jsou kamenné, opatřené mírně předsazenými patkami a sešikmenými nájezdníky. Sklenutá část vjezdu je zděná. Branka umístěná mezi bránou a obytným stavením je zaklenutá polokruhem, otvor je vymezen kamenným ostěním. Vrata a vrátka jsou dřevěná, řešená jako tzv. slohová, ve spodní části plná, bedněná klasovitě kladenými prkny, v horní části se zavětrováním ve formě iluzivních „slunečních paprsků“. Korunní římsa brány je shora krytá taškou bobrovkou, stejný typ střešní krytiny pak kryje i pultovou stříšku nad překladem brány z nádvorní strany.