boží muka

Původní popis: Na dvou novějších stupních stojí čtyřhranný podstavec, nahoře okosený, na jeho čele nápis: Opraveno kroužkem přátel starožitností (dál nečitelné). Na něm užší osmiboký dřík nese kaplicový nástavec s půlkruhovými slepými arkádami na 3 stranách, čtvrtá zadní strana plochá, kaplice je zakončena cimbuřím a vyvrcholena nízkým čtyřbokým jehlanem, z něhož vyrůstá křížek. Pískovec, celek asi 300 cm vysoký. Dnes v torzálním stavu v několika oddělených částech, kámen poškozen, kusy odlomeny, sokl chybí. L. Lábek považoval tato boží muka za jedna z nejstarších v Plzni. Původně stávala v prostoru pod dnešním Hlavním nádražím, kde je údajně zachyti ve své vedutě města Plzně i J. Wilenberg v r. 1602. Dobová fotografie z přelomu 19. a 20. století zachycuje boží muka obezděná v kamenném ohrazení bývalých zelinářských zahrad. V r. 1913 byla přemístěna na roh do Veleslavínovy ulice a sadů Pětatřicátníků, kde stála do doby výstavbu mostu u Pekla (70. léta 20. století). Pak byla stržena a odvezena na skládku, odkud se je podařilo značně poškozené převést zpět do Plzně.