kaple

Drobná kaple na čtvercovém půdorysu, situovaná uprostřed radčické návsi. Hranolová stavba s trojúhelným štítem na západní straně, krytá sedlovou střechou s plechovou krytinou, ukončená na východní straně hranolovou vížkou s prolamovanými okénky, završenými půloblouky a krytou profilovanou čtvercovou deskou, nesoucí kamenný kříž. V západním průčelí polokruhem zaklenutý vchod orámovaný štukovým plochým rámem, volutově stočeným uprostřed nad vchodem. U nároží jsou na soklech dva představené sloupy s patkami a korintskými hlavicemi, nesoucí průběžnou římsu, na níž spočívá bosované kladí, přerušené nad vchodem reliéfním kachlem. Vše ukončuje bohatě profilovaná korunní římsa. Nad vchodem trojúhelný tympanon, orámovaný profilovanou římsou, na jeho vrcholu velký kamenný kříž s tělem Krista. Po stranách na římse nad představenými sloupy v průčelí dvě sochy: Panny Marie a sv. Jan. Boční stěny kaple člení lizénové rámy a nárožní pilastry, nesoucí průběžnou římsu, bosované kladí a hlavní, bohatě profilovanou římsu. Zadní strana kaple je rozdělena čtyřmi vpadlými poli, uprostřed prolomená nika, sklenutá konchou (v ní původně kamenná polychromovaná socha sv. Václava na nízkém soklu). Interiér kaple s pětibokým závěrem, v závěrové stěně mělká obdélná nika, v nárožních okosených stěnách polokruhem zaklenuté niky. Kaple je zaklenuta konchou.