usedlost Mazanka

Usedlost stojí ve svahu nad Střížkovským údolím. Jedná se o bývalou viniční usedlost, zmiňovanou už v 17. století. V polovině 18. století je u usedlosti zmiňovaná velká zahrada, ve stejné době byly patrně postaveny i pozdněbarokní budovy usedlosti. Na počátku 20. století patřila usedlost velkostatkáři J. Hellerovi, který postavil novorenesanční obytnou budovu. Za druhé světové války budovu zabrali Němci. Po válce po vyvlastnění zde byla lidová škola umění. Dnes je usedlost opět v soukromých rukou. Z puvodní usedlosti zůstaly jen budovy na půdorysu "L" a novorenesanční obytná budova z roku 1902 seskupené kolem nepravidelného dvora. K usedlosti patří zahrady a park obehnané ohradní zdí s bránou.