sgrafita Mikoláše Alše na městském domě

Cyklus Řemesla 1894 a) řeznictví (v Sedláčkově ul.) b) první pás pod okny třetího patra se znaky řemesel v Sedláčkově ul. c) první výplň nad okny třetího patra s praporem cechu řeznického v Sedláčkově ul. d) kovářství (v Solní ul.) e) pekařství (v Solní ul.) f) sladovnictví (v Solní ul.) g) krejčovství (v Solní ul.) h) ševcovství (v Solní ul.) i) druhý pás pod okny třetího patra se znaky řemesel v Solní ul. j) druhá výplň nad okny třetího patra s praporem cechu řeznického v Solní ul. k) třetí výplň nad balkonem nárožního arkýře a rizalitů Třípatrový nárožní zděný dům na rohu Sedláčkovy a Solní ulice o 3 x 7 okenních osách s okoseným nárožím: Eklekticky řešená fasáda s novorománskými, novogotickými a novorenesančními prvky, doplněná v úrovni 1. a 2. patra keramickým obkladem a ve 3. patře sgrafitovou výzdobou podle návrhu Mikoláše Alše. Nároží je zvýrazněno v úrovni 1. a 2. patra hranolovým arkýřem a završeno oplechovanou věžičkou. K nároží přiléhají po obou stranách mělké jednoosé rizality, zakončené atikovými štítky. Okna v rizalitech a všechna okna do Sedláčkovy ulice sdružena, v 1. a 2. patře obdélná, ve 3. patře polokruhem zakončená. Přízemí novodobě upraveno s výklady obchodů. Pod korunní římsou plastický obloučkový vlys. Fasády završuje nízká atika. Malby provedeny v parapetu oken a v jejich nadpraží. Jednotlivé postavy i znaky pod nimi charakterizují různá řemesla a řemeslnické cechy. Doplněno akantovou ornamentikou. a) řeznictví (v Sedláčkově ul.) Polopostava muže v zástěře a s řeznickou kožešinovou čapkou. V pravé ruce drží řeznickou sekeru. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, zelená, žlutá b) první pás pod okny třetího patra se znaky řemesel v Sedláčkově ul. V akantových rozvilinách pět znaků se symboly dalších řemesel. Barevnost: podklad – okr lomený, bílá, červená, modrá, zelená, žlutá c) první výplň nad okny třetího patra s praporem cechu řeznického v Sedláčkově ul. Akantové rozviliny, po stranách praporce řeznického cechu na žerdích: dvouocasý lev se širočinou a P. Marie s Jezulátkem. Barevnost: podklad – okr lomený, bílá, červená, modrá, zelená d) kovářství (v Solní ul.) Polopostava muže v čapce a kovářské zástěře. V pravé ruce drží kovářské kladivo opřené o kovadlinu. Na pravé straně podkova. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, zelená, žlutá e) pekařství (v Solní ul.) Polopostava muže v pekařské čapce. Vyhrnuté rukávy. Opřen o štít, na něm vyobrazen preclík, točenice a letopočet 1894. Pod štítem písmeno „A“. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, zelená, žlutá f) sladovnictví (v Solní ul.) Polopostava muže s velkým knírem, oděné ve slavnostní oděv s kovovým límcem. V pravé ruce drží sekyrku. Levá ruka přidržuje štít s odznaky sladovnického řemesla. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, zelená, žlutá g) krejčovství (v Solní ul.) Polopostava muže v kápi se špičatou bradkou. Levá ruka přidržuje štít s odznakem krejčovského řemesla. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, zelená, žlutá h) ševcovství (v Solní ul.) Polopostava muže, na hlavě baret, přes ramena pláštík. V pravé ruce ševcovské kladívko, levá ruka opřena o štít s odznakem ševcovského řemesla. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, zelená, žlutá i) druhý pás pod okny třetího patra se znaky řemesel v Solní ul. V akantových rozvilinách jedenáct znaků se symboly dalších řemesel. Barevnost: podklad – zlato, bílá, červená, modrá, zelená, žlutá j) druhá výplň nad okny třetího patra s praporem cechu řeznického v Solní ul. Akantové rozviliny, po stranách praporce (rytíř na koni, znak Českého království) Barevnost: podklad – okr lomený, bílá, červená, modrá, zelená, žlutá k) třetí výplň nad balkonem nárožního arkýře a rizalitů dva okřídlení draci Barevnost: výrazně barevně odlišeno od ostatních (ostrá zeleň, fialová, oranžová)