městský dům

Řadový obytný dům je součástí souvisle zastavěné severní strany Hálkovy ulice. Zcela podsklepený dům o 4 NP a podkroví je vystavěn na nepravidelném půdorysu přibližně ve tvaru L. Je vybudován jako dvojtrakt. V přízemí v levé části půdorysu je vstup, vestibul s vyrovnávacími schody do zvýšeného přízemí a při dvorním průčelí prostor s dvojramenným schodištěm (umístěným kolmo k průčelí), částečně vysunutý do dvora jako rizalit. V každém nadzemním podlaží je jeden byt (ve 3.NP po adaptaci 2 byty) tvořený třemi pokoji při uličním průčelí a v traktu při dvorním průčelí jedním pokojem a kuchyní, WC je ve dvorním rizalitu. V podkroví sedlové střechy je půda, při dvorním průčelí prádelna zastřešená stejně jako schodiště plochou střechou. Hlavní uliční průčelí je řešeno téměř osově symetricky. Osa symetrie zdůrazněna balkony v 1. a 2. patře (v 1. patře zděným, ve 2. patře s dřevěným zábradlím), ale hlavně arkýřem ve 3. patře přecházejícím ve věž zakončenou helmicí. V přízemí je uprostřed průčelí 1 velké okno, v 1. a 2. patře sdružená 4 úzká okna (místo jednoho dveře na balkon), v arkýři ve třetím patře 2 sdružená okna. Podobná 2 sdružená okna jsou po obou stranách průčelí ve všech podlažích, jen v přízemí v levé části dvoukřídlé vstupní dveře s nadsvětlíkem a 1 okno. Okna bytu v přízemí a nadsvětlíku jsou ukončena segmentově. Fasáda je členěna iluzivním kvádrováním, parapetními, mezipatrovými a nadokenními římsami a doplněna štukovým dekorem s přírodními motivy, figurami nesoucími balkon ve 2. patře, maskarony a pod. Průčelí je po obou stranách věže zakončeno vysokou atikou, která částečně zakrývá sedlovou střechu. Na atice po obou stranách nad okny posledního podlaží barevné mozaikové obrazy z keramických obkladaček.