budova divadelních a dekoračních dílen

Budova divadelních dílen tvoří dominantu trojúhelného bloku ohraničeného ulicemi Budilova, Kovářská a Divadelní. Průčelí hlavního objektu sleduje Budilovu ulici, přístup a vjezd do trojúhelného oploceného dvora je z Kovářské ulice. Zde jsou vstupy do hlavní budovy a do kolmo napojeného dvorního křídla. V místě spojení ulic Kovářská a Budilova začíná objekt nižším, patrovým domkem se zalomeným půdorysem čela. Dům je zakrytý z větší části sedlovou střechou, v čele jsou před trojúhelným lemovaným štítem rovné terasy, na nich ve středu vystupuje nástavec schodiště zakrytý nižším valbovým pultem. Vlastní průčelí na nároží má tři osy a je možno k němu přiřadit i strany zalomené o 45 stupňů po jedné ose. V soklu přízemí jsou obdélná sklepní okénka, nad soklem lesénami zvýrazněná nároží. Uprostřed dřevěné dvoukřídlé vstupní dveře ve štukovém portálu s hladkými pilastry a rovnou profilovanou římsou, na ní sedí obdélné schodišťové okno. Okna v přízemí jsou čtyřkřídlá, s šambránami. V patře probíhají parapetní římsy oken mezi nárožními lesénami a svislé části okenních šambrán jsou ve středu rozšířeny. Nad pravoúhle profilovanou hlavní římsou jsou v úrovni podkroví terasy přístupné dveřmi ve štítu a ohrazeny balustrádou (na koso kladené pilířky). Schodišťový nástavec má v čele obdélné okno, po stranách jsou kruhová okénka. Průčelí tohoto objektu z Budilovy ulice má v přízemí tři okenní osy, v patře jsou dvě okna a v sedlové střeše dva vikýře s obdélnými okny, výraznou hranatou římsou a lemovaným štítkem sedlového zastřešení. Ze strany Kovářské ulice je v prostoru rohu dvora přízemní přístavba vrátnice, dnes vstup do domu. V patře je šest čtyřdílných oken. Ze sedlové střechy vystupuje ve středu široký sedlový vikýř se dvěma okny, po stranách jsou menší vikýře s jedním oknem. Z plechem kryté střechy vystupují dva cihelné komíny - masivní nový a blíže k průčelí drobnější s profilovanou hlavou. Hlavnímu křídlu objektu dominuje masívní rizalitová část zakrytá neckovou bání, s trojúhelnými vikýřky, střecha pokryta šablonami. Obě průčelí (do Budilovy a Kovářské ulice) jsou podobná, dvoupatrová, se třemi zdvojenými okenními osami mezi mohutnými pilastry, jejichž dříky tvoří dvojice nakoso postavených hranolových pilastrů, jejichž hlavice jsou součástí mohutného kladí a římsy objektu. Velká dřevěná okna v 1. a ve 2. patře (některá mají vnější ohrazení) jsou na kříž dělená pevnými rámy a dále příčkami na šest tabulek. Vstupy v přízemí z dvorního průčelí. Průčelí má i další členění v podobě uskakovaných rámů v přízemí, v parapetu oken mezi 1. a 2. nadzemním podlažím jsou zalamované rámy a štukové divadelní maskarony. Mohutná hlavní římsa je pravoúhle stupňovaná, ve středním poli s jednoduchým štukem (3 křížky), nad římsou atikový nástavec po stranách s pilířky, se třemi okny. Trojúhelné vikýřky po stranách jsou už v kopuli. Průčelí z ulice Budilovy dále pokračuje sklady. Část je třípodlažní s podstřeším, zakrytá sedlovou střechou s plechem. Se sedmi sdruženými okenními osami a dvěma v levém, mírně vystupujícím rizalitu. V přízemí členěném uskakovanými rámy jsou zprava dva slepé rámy, následuje pět vysoko umístěných kruhových okének – orámování sleduje v horní části okno, v rizalitu jsou dvě nízká okna ve výši kruhových. V patrech jsou sdružená, čtyřdílná okna s šambránami, mají společné ploché římsy (kordónová, podokenní i nadokenní). Rizalit má po stranách opět zdvojené, nakoso vyčnívající lesénové pruty. Mezi okny 1. a 2. patra vystupuje v omítce nápis: MĚSTSKÉ DIVADELNÍ SKLADIŠTĚ. Podokenní průběžná římsa ve druhém patře je konkávně zvlněná - pod okny vystupuje mírný trojúhelník. V podstřeší pod hlavní římsou je v každé ose jedno nízké obdélné okénko, v ose rizalitu je profilovaná, pravoúhlá atiková nadezdívka. Fasáda do dvora z Kovářské ulice je v části skladů jen účelová, s plochými průběžnými podokenními a nadokenními římsami. Ze sedlové střechy vyčnívá cihelná nadezdívka - strojovna výtahu s plochou střechou. Divadelní dílny jsou v Kovářské ulici ohrazeny plotem s kamenným soklem a omítanými pilířky s profilací. Pole s dřevěnými tyčkami, vrata a vrátka novodobé.