budova bývalé Pražské městské pojišťovny v Plzni

Obytný a obchodní dům o suterénu a 7 NP na Americké třídě, mezi Goethovou a Prokopovou ulicí je na nepravidelném půdorysu přibližně ve tvaru písmene U. Přízemí je využito jako obchody , z Goethovy a Prokopovy ulice vchod do průchodu (pasáže), v jejímž středu osvětleném sklobetonovým stropem je vchod do domu. Jednoramenné schodiště na půdorysu tvaru podkovy vysunuto do dvora. V jeho zrcadle je výtah. V každém poschodí chodba osvětlená okny do světlíku. Z chodeb přístupné jednotlivé byty s pokoji a kuchyněmi při uličních průčelích a soc. zařízením orientovaným do dvora nebo do světlíku. Přízemí budovy proskleno výkladci obchodů, nároží jsou zaoblena. Hlavní průčelí do Americké třídy v 1. –5. patře předsunuto ve formě arkýře o 4 osách oken jednotlivých pokojů. Plocha stěn mezi 1. a 2. patrem jižního průčelí je zdobena monumentálními sochami (od prof. K. Štipla) osazenými protějškově v partii mezi 1. a 2., 3. a 4. okenní osou. Ženské postavy v monumentálním pojetí symbolizují základní životní jistoty – rodinu (mladá žena s dítětem v náručí) a domov (mladá žena držící v rukou před tělem model domku). Mezi sochami byl původně znak (bronzový reliéf) Pražské městské pojišťovny. Zaoblená nároží prosklená okny zimních zahrad. Průčelí do Goethovy ulice o 7 osách oken, průčelí do Prokopovy ulice o 5 osách obdobných obdélných oken a francouzských oken šachovnicově prostřídaných v jednotlivých podlažích. Nad 5. patrem výrazná římsa, 6. patro ustupující se zaoblenými nárožími do ulic i k sousední budově banky v Prokopově ulici. Terasy mají zábradlí plná, do Americké třídy s trubkovými výplněmi. Fasády jsou opatřeny keramickým obkladem, ustupující patro omítnuto. V přízemí je částečně dochován kamenný obklad. Budova postavena jako železobetonový skelet s výplňovým zdivem. Přízemí s obchody, průchod a schodišťové stupně mají kamenný obklad. Vlastní fasády opatřeny obkladem keramickým. Okna jsou dřevěná, schodišťová okna a výkladce ocelové. Střechy ploché, v 6. patře terasy. Na průčelí do Americké třídy původní vlajkové tyče.