městský dům stavitele F. Kotka

Rohový obytný dům se nachází na nároží Klatovské třídy a Plachého ulice. Podsklepený dům o 4 NP je vybudován jako dvojtrakt na nepravidelném půdorysu přibližně tvaru písmene L. Vstup do domu je z Klatovské třídy, za ním vstupní prostor a při dvorním průčelí vestibul, z něhož lze vstoupit do dvora, do prostoru schodiště a do zázemí obchodů. Obchody jsou v traktu při Klatovské třídě a mají z ulice vlastní vstupy. Schodiště mezi přízemím a 2. NP je čtyřramenné, z první podesty je vstup do bytu ve zvýšeném přízemí. V dalších poschodích je schodiště tříramenné. Z podest ve 2. – 4. NP vstupy do bytů. Ve 2. NP jsou tři byty, ve 3. NP dva byty a ve 4. NP čtyři byty. Hlavní obytné místnosti bytů jsou při uličních průčelích, kuchyně, menší pokoje, předsíně, koupelny a WC při dvorních průčelích. Nejvýraznějším motivem je nárožní věž, nad hlavní římsou osmiboká, zakončená bání s lucernou. Věž pročleněna ve 2. – 4. NP v obou průčelích sdruženými okny, v přízemí výkladci obchodu. Po obou stranách oken ve 2. a 3. NP polosloupy ve vysokém řádu nesoucí kladí s rozeklaným frontonem, na němž je figurální výzdoba. Navazující části obou průčelí jsou řešeny podobně, obě osově symetricky. Osa symetrie zvýrazněna mírně předstupujícím rizalitem zakončeným štítem. Rizalit do Klatovské třídy je širší, v přízemí vchod do domu, nad ním ve 2. a 3. NP arkýř, ve 4. NP dvě okna, připojené části průčelí po obou stranách po dvou okenních osách ve 2. – 4. NP, v přízemí obchodní výkladce. Rizalit v Plachého ulici je užší s arkýřem ve 2. NP s terasou na jeho střeše, ve 2. – 4. NP jsou sdružená okna, v 1. NP jedno okno. Připojené části průčelí po obou stranách rozčleněny okny ve třech osách ve všech podlažích. Okna v 1. a 4. NP v obou průčelích zakončena půlkruhově. Průčelí dále rozčleněna průběžnými mezipatrovými římsami a výraznou římsou korunní. Fasády doplněny průběžnou bosáží v 1. NP, průběžnou rustikou ve 2. – 3. NP, edikulami oken ve 2. NP, výzdobou, konzolami, pilastry, hermami, balustrádami atd. Nárožní věž je v 5. NP doplněna v obou uličních průčelích hodinami. Báň věže je kryta břidlicí, lucerna je z plechu.