obytný a obchodní dům Adrie

Rohový dům je situován na nároží Klatovské třídy a Smetanových sadů. Zachovává uliční čáru Klatovské třídy, ale ustupuje od uliční čáry navazujících domů ve Smetanových sadech. Podsklepený dům o 6 NP je vybudován na nepravidelném půdorysu přibližně tvaru U s malým dvorkem. Ze Smetanových sadů je vstup do domu, za ním vestibul a schodišťový prostor při průčelí do dvorka. Krátké schodišťové rameno směřuje do zvýšeného přízemí, odtud do 2. NP dvouramenné schodiště, částečně s kosými stupni, v dalších podlažích schodiště tříramenné. V jeho zrcadle je výtah. Podesty jsou osvětlovány prosklennými stěnami s dveřmi na balkony orientované do dvora. V typickém podlaží jsou 3 byty, většina hlavních obytných místností je při uličních průčelích, koupelny a WC při světlících. Přízemí domu je využito pro obchody. Podstatná část uličních průčelí je ve 2. 5. NP arkýřově vyložena, okraj arkýře do Klatovské třídy podobně jako nároží celého domu (kromě 6. NP) je zaobleno. Zastřešení domu je řešeno kombinací valbové střechy a sedlové střechy do Klatovské tř. a ploché střechy s terasou do sadů. V přízemí obou průčelí jsou obchodní výkladce, ze sadů vchod do domu. V levé části tohoto průčelí ve 2. - 5. NP lodžie, v arkýři pět dvojic dvoukřídlých oken, v 6. NP nad arkýřem v 10 osách okna a dveře na terasu na střeše arkýře. V pravé části průčelí do Klatovské třídy ve 2. – 6. NP dvojice dvoukřídlých oken, v arkýři v levé části průčelí ve 2. –5. NP dvě dvoukřídlá okna, v nárožích třídílná okna se zaobleným sklem. V 6. NP nad arkýřem ve čtyřech osách okna a dveře na terasu na střeše arkýře. Oběma průčelími probíhá ve 2. NP parapetní a nadokenní průběžná římsa, v tomto podlaží při nárožních oknech arkýře v průčelí do Klatovské třídy dva mramorové reliéfy (alegorie): Merkur a Ceres, na reliéfu Ceres (při pohledu od západu umístěn blíže pravému okraji arkýře) letopočet MCMXXXII. Celé 2. NP včetně říms obloženo mramorovými deskami, 3. – 6. NP opatřeno keramickým obkladem. Dům je vybudován jako železobetonový skelet s výplňovým zdivem. Fasády jsou obloženy kamennými deskami s keramickými obkladačkami. Šikmé střechy jsou kryty plechem.