činžovní dům

Zděný řadový třípatrový dům o pěti okenních osách s převýšenými zadními trakty, vestavěnými do těsného dvora. Uliční exteriér je řešen eklekticky, v kombinaci gotizujícího členění stěny a novorenesančně koncipovaného štítu, s architektonickým útvarem středního vstupu, doplněným gotizující soškou Panny Marie s baldachýnem. Plochu fasád člení pásová rustika naznačená v omítce, přízemí a třetí patro odděluje kordonová římsa. Průčelí vrcholí atikovým nástavcem s trojicí štítů, završených pylony. V ose přízemí obdélný vstup do domu s nadsvětlíkem v podobě sdruženého okna se středovým dělícím sloupkem. Nad vstupem v úrovni 1. patra osazena na osmibokém pilíři, zdobeném rostlinnou štukaturou, socha Panny Marie, chráněná baldachýnem. Okna obdélná, v krajních osách pater sdružena do párů se společnými přímými nadokenními římsami a suprafenestrami s rostlinnými motivy. Parapety oken 3. patra, plocha fasády 3. patra a plocha štítů zdobena jemným štukovým dekorem s rostlinnými a ornamentálními motivy. Dům stojí na parcele staršího domu, který obsahoval jeden z nejvýznamnějších plzeňských pozdně gotických portálů.