boží muka

Tato sloupková boží muka se nacházela původně na levé straně komunikace přicházející z Plzně do Radčic, za svodidlem nad řekou Mží. Její umístění bylo příčinou její devastace, byla shozena do řeky pravděpodobně projíždějícím autem. V místech dnešní lokalizace stála v minulosti jiná, dnes již nedochovaná boží muka. Boží muka z místního hrubozrnného pískovce. Na hranolovém soklu s tesaným nápisem A 1735, 1846 a 1904 (datum vztyčení a pravděpodobně oprav) čtvercová profilovaná deska nese hranolový, nahoru se zužující dřík s patkou a profilovanou hlavicí, na níž spočívá hranolový kaplicový nástavec, zdobený na bocích reliéfy ve vpadlých, polokruhem zaklenutých polích. Kaplicový nástavec završuje komolý jehlan, který je oddělen římsou. Jehlan nese dvojramenný kovaný kříž a dvojici kovaných tulipánů. Reliéfy ve vpadlých oválných polích: na čelní straně reliéf Ukřižování, vlevo P. Marie s Ježíškem, na zadní straně sv. Jiří bojující s drakem, vpravo sv. Jan Nepomucký (?).