kříž

Pískovcový kříž, osazený při silnici Jablonec - Liberec. Na dvou žulových stupních a novějším kvadratickém žulovém soklu spočívá pískovcový dřík s profilovanou základnou a římsou, na níž stojí kamenný kříž korunovaný Nejsvětější Trojicí. Stupně soklu jsou ústupkovitě vyžlabeny, pískovcový dřík s reliéfy v mělkých nikách. Na hlavní straně reliéfy Panny Marie Carmelské (postava sedící korunované Panny Marie, v náručí s malým Ježíškem), kolem dnes špatně čitelné nápisy. Na pravé boční straně reliéf sv. Antonína Paduánského (postava mnicha s ratolestmi v pravé ruce a Ježíškem na levé ruce). Na levé boční straně reliéf sv. Jana Nepomuckého (stojící postava, muž s mitrou na hlavě, v pravé ruce s křížem, v levé ruce s ratolestí). Korpus Krista na kříži spočívá nohama na hlavě klečící Máří Magdaleny. Ta je provedena v hlubokém reliéfu, klečící prostovlasá postava modlící se ženy pod nohama ukřižovaného. Na druhé straně je pak hromada kamení, lidská lebka a schránka s mastí. Kříž se v dolní části kónicky rozšiřuje, ramena kříže jsou lehce jetelovitě rozšířena pravoúhlými ústupky. Kristus má plnovous, dlouhé vlasy a trnovou korunou. Nad hlavou Krista, Otec a Duch Svatý v podobě holubice. Tělo Krista s výraznou muskulaturou má vychýlenou hlavou k pravému rameni. Na těle je bohatě nařasená bederní rouška, jejíž cíp splývá po pravé straně dolů v nařasených záhybech. Ruce i chodidla jsou proťata hřeby. Na římse pod křížem je vročení 1775. Na lemu desky je pod reliéfem Máří Magdalény nápis: S MARIA MAGDALENA.