boží muka

Jižním směrem od obce Uzenice, při cestě do obce Nevželice se na pravé straně silnice nacházejí kamenná boží muka s kovovým křížkem. Sloupková boží muka tvoří cenný krajinotvorný prvek. Boží muka jsou tvořena podstavce, sloupem a kovovým křížem. Památková ochrana se vztahuje na boží muka bez pozemku parc.č. 1257, k.ú. Uzenice. Na hranolovém kamenném podstavci s krycí předsazenou deskou je situován kónický sloup s patkou a jednoduchou hlavicí. Patka sloupu je složena z toru, trochilu a plinthu. Hranolový podstavec je ze všech čtyřech stran ozdoben vyrytým polem s projmutými rohy. V polích jsou ozdobné prvky a na přední straně zřejmě letopočet, který je špatně čitelný. Z hlavice sloupu vyrůstá dvouramenný kovový kříž s rameny ozdobně ukončenými. Původně se zde nacházely tři ramene, horní bylo uraženo.