kaple sv. Vojtěcha

Ve středu obce Újezdec, na návsi, se nachází výklenková kaple sv. Vojtěcha. Kaple se nachází na významném urbanistickém místě. Kaple je orientována nikou k východu. Památková ochrana se vztahuje na kapli bez pozemku. Zděná výklenková kaple je spíše přechodovým typem mezi božími muky a výklenkovou kaplí. Kaple má podobu zděného hranolu na mírně obdélném půdorysu. Nevysoký šiřší sokl, dvakrát odstupněný, je omítnut hladce, ve dvou barevných odstínech. Na sokl dosedá hranolový podstavec s výrazně předsazenými krycími deskami. Podstavec má v přední části štukové pole s projmutými rohy. Pole je prázdné. Vlastní hmota kaple má na východní straně niku s půlkruhovým sklenutím na obdélném půdorysu. V nice bývala umístěna socha sv. Václava, dnes je nika prázdná. Zadní strana kaple má velmi mělkou polokruhovou niku. Kaple je ukončena profilovanou odstupněnou římsou. Kaple vrcholí trojúhelným štítkem se zvalbenou stříškou na zadní straně. Plocha štítku je štukově odstupňována a je zde letopočet 1883. Střecha je kryta pálenou bobrovkovu krytinou. Stříška vrcholí kovovým křížkem.