památník obětem revoluce

Památník obětem revolučních bojů v roce 1945 je situován v JZ části města Strakonice, na území Strakonice II. - Nové Strakonice. Památník se nachází při budově čp. 245, mezi hlavní komunikací a železniční tratí ve směru Č. Budějovice - Plzeň. Kamenný podstavec s deskou je orientován k severu. Před památníkem je vydlážděný úzký chodník, který je lemován nízkými upravenými keři. Památková ochrana se vztahuje na památník bez pozemku a parkových úprav. Na jednoduchém kamenném podstavci s odstupněním se nachází kamenná deska se zkosenými horními kraji. U paty desky se nacházejí dva nízké hranoly, které fixují vlastní desku. Na přední straně desky se nachází pamětní deska s nápisem: "Položili životy na tomto místě za svobodu své vlasti dne 5. 5. 1945 Bláha Čeněk, Founě Miroslav, Hubený Josef, Javůrek Josef, Klasna Václav, Kubíček Láďa, Němejc Ladislav, Vaněček Josef, Valchář Václav, Staněk Rudolf Strakonice, Maroušek Václav Mutěnice, Sviták František Radomyšl Čest vaší památce"