usedlost Kuchyňka

Areál viniční usedlosti Kuchyňka: 1- obytná budova I. 2- obytná budova II. 3- terasa Původní viniční usedlost ležící ve svahu nad Vltavou. Kuchynecká vinice je doložena nejpozději v polovině 18. st., kdy patřila hradčanskému primátorovi. Za francouzského vpádu ve 40. letech 18. století byla vinice zcela zničena. Na počátku 19. století byla klasicistně upravena. Až do roku 1948 zde byla zahradní restaurace, v 70. letech došlo k přestavbě pro potřeby ubytovny. Budovy usedlosti mají dispozici otevřenou do prostranství, tvoří ji rozlehlý patrový obytný dům, ke kterému přiléhá malý mansardový domek a prostředí dotváří terasa vestavěná do svahu. Obytná budova I: Jednopatrová ve svahu stojící budova obdélného půdorysu o devíti osách. Fasáda je hladká, patro je odděleno římsou. Ve středu hlavní fasády v ose dveří je balkon, nesený dvěma kamennými konzolami. Dveře mají původní dřevěnou klasicistní výplň. Okna nepůvodní. Interier: Budova je podsklepena valeně zaklenutými sklepy. Prostory přízemí klenuty valeně s lunetovými výsečemi. Chodba je zaklenuta pěti poli české placky s pasy. Hlavním prostorem je trojramenné schodiště nesené pilíři. Zábradlí má původní litinové zábradlí z poloviny 19. st. Patro je plochostropé. Budova má valbovou střechu. Obytná budova II: Menší vedlejší přízemní domek je postaven kolmo k budově hlavní. Okna mají segmentové a přímé záklenky. Domek kryje mansardová střecha s vikýři. Terasa: Terasa vytváří působivý parter vile zasazené do svahu.