sýpka

Areál usedlosti čp. 10 stojí v centru západní části obce, na západní straně místní komunikace, která spojuje silnice směřující do Vetlé a do Kyškovic. Usedlost tvoří dům čp. 10 na severozápadní straně, sýpka se stodolou na severovýchodní straně (stodola je k sýpce přistavěna na jihovýchodní straně) a chlívky na jihozápadní straně. Z usedlosti je památkově chráněna pouze sýpka. Sýpka je patrová v přízemí zděná v patře hrázděná stavba postavená na zhruba obdélném půdorysu pod sedlovou raženými betonovými taškami krytou střechou. Přízemí je vyzděno z lomové opuky, pouze jižní polovina severovýchodní zdi je z vepřovic, hrázdění patra je vyzděno celé z nepálených cihel. Hlavní vstupní jihozápadní dvorní průčelí má v přízemí dveře a okno, v patře (rozděleném hrázděním na čtyři pole) má ve třetím poli dveře vedoucí na pavlač se svisle bedněným zábradlím a se třemi sloupky přístupnou po schodišti ze severozápadu. Severozápadní štítové průčelí je v přízemí bez otvorů, v patře o dvou polích má ve druhém poli, při středním sloupku, úzké okénko v dolní části opatřené ven otvíravou levou okenicí a v horní provizorně zakryté. Asymetricky osazený štít je svisle bedněn. Severovýchodní průčelí je v patře hrázděním rozděleno na čtyři pole, je bez otvorů, pouze v přízemí pod prvním polem hrázdění je malé okénko s dřevěným ostěním. Na jihovýchodní straně je k sýpce přistavěna stodola - po roce 1843.