socha Panny Marie

Socha Panny Marie Immaculaty stojící na návsi v centru obce, cca 50 m za obecním úřadem. Na dvou přízemních, zřejmě nepůvodních stupních stojí hranolový sokl s datací 1837 (v. p. 16 cm) na čelní straně, který odstupněním přechází v masivní dřík s párem volut při dolním okraji, spojených páskou, na níž je zavěšeno zlacené srdce. Ve zkosených hranách dříku zavěšeny zlacené květinové pásy, na čelní straně segmentově ukončená mělká korunovaná nika s reliéfem kotvy, zachycené na vnitřním horním okraji, a květem vespod, do níž je vtesán kapitální nápis (v. p. 3 cm): ORODUG / ZA NÁS / SWATA BO / ŽJ RODIČKO.Na pravé straně dříku basreliéf sv. Jana Nepomuckého, na levé sv. Florián. Vzadu frakturní nápis (v. p. 2 cm), doplněný květinovou snítkou: Pracowal / Jan Zeman / ze Žernowa. Dřík ukončuje hlavice se zdviženou volutovou římsou, pod jejímž středem je umístěna velká kartuše s mariogramem. Postava Panny Marie v mírně podživotní velikosti, oděna do bohaté rozevláté draperie, se sepjatýma rukama, s hlavou nakloněnou doprava, zpola zahalenou, s rozpuštěnými vlasy. Kolem kovová svatozář s dvanácti hvězdicemi. Nohama stojí na hadovi, obtočeném kolem zeměkoule a požírajícím jablko.