dům

Areál usedlosti čp. 22 stojí v západní části obce, na severní straně komunikace do Vetlé. Je tvořen domem čp. 22, před jehož jižním průčelím je oplocená předzahrádka, a ohradní zdí s branou, která uzavírá na jihu jeho dvůr. Dům čp. 22 je patrová zděná, pouze z malé části omítnutá, stavba postavená ze smíšeného zdiva na půdorysu “L” pod polovalbovou střechou krytou z části raženými pálenými taškami a z části pálenými bobrovkami na řídké laťování. Na východní straně je k domu přistavěn hospodářský patrový hladce omítnutý přístavek, který půdorys domu doplňuje na “U”. Dům asi nebyl nikdy plně omítnut, ačkoli se s jeho zdivem jako režným zcela jistě neuvažovalo. Omítnut nebyl asi pro finanční obtíže stavebníka. Jižní hlavní štítové průčelí hlavního křídla domu je tříosé, v patře rozděleno lisénovými rámy na 1 + 2 osy a má pod okny balkánové římsy na šířku těchto rámů. V přízemí odděleném kordonovou římsou jsou slepé arkády nesené pilastry s římsami v místech patek záklenků. V 1. ose je arkáda segmentová a je zcela vyplněna segmentovými pravými ven otvíravými rámovými vraty o šesti výplních, v horní výplni západního křídla je vyříznuto zasklené okénko o velikosti 1 / 4 výplně. Zbývající dvě arkády jsou zaklenuty mírně stlačeným obloukem a jsou v nich okna. Lichoběžníkový štít oddělený korunní římsou krytou raženými pálenými taškami je rozdělen jednoduchými římsami do tří pater. V horním je trojúhelníkový otvor, dvě spodní jsou svisle rozdělena třemi lisénami vždy na čtyři pole, z nichž dvě střední ve středním patře jsou zakončena segmentem lisénového rámu a je v nich po obdélném okně. Ve třech polích spodního patra jsou trojice úzkých svislých průduchů, pouze v 1. poli (západním) je větší obdélný otvor. Východní dvorní průčelí hlavního křídla je jednoosé, má dva lisénové rámy oddělené kordonovou římsou, pod oknem 1. patra balkánová římsa na šířku lisénového rámu. Okna hlavního křídla domu jsou v patře jednoduchá dovnitř otvíravá dvoukřídlá šestitabulková osazená ve špaletách. Na vnější straně mají tato okna ve zdivu polodrážku připravenou pro osazení vnější výplně. V přízemí jsou okna jednoduchá ven otvíravá dvoukřídlá, dvoutabulková osazená v líci fasády. Jižní dvorní průčelí dvorního křídla má v obou podlažích po dvou stlačených obloucích arkád oddělených kordonovou římsou. V patře jsou dnes jejich otvory zaskleny jednoduchými okny (osazenými téměř do líce fasády) o čtyřech tabulích, z nichž dvě spodní jsou dovnitř otvíravé. Před zasklením měl západní oblouk dřevěný, asi rozebiratelný, parapet a východní dřevěnou parapetní desku. K východní části tohoto jižního dvorního průčelí dvorního křídla je přistavěn též patrový, ale téměř o celé patro domu nižšší, zděný hladce omítnutý přístavek pod pultovou střechou, krytou raženými pálenými taškami, o velmi malém sklonu. Přístavek zabírá téměř polovinu východního přízemního oblouku arkády jižního dvorního průčelí dvorního křídla. Západní průčelí přístavku má v přízemí ve špaletě na šířku osazené jednoduché dvoutabulkové ven otvíravé okno mezi dvěma ven otvíravými levými svlakovými dveřmi osazenými ve špaletách. V patře jsou dvoje pravé ven otvíravé svlakové dveře osazené v líci fasády. Jižní průčelí přístavku má v koutě u sousedního domu čp. 21 přístřešek tvořený markýzou krytou živičnou lepenkou. Dvůr domu je z části vydlážděn na plocho položenými cihlami, jinak je z betonové mazaniny. Před okny jižního průčelí hlavního křídla je předzahrádka oplocená plotem z drátěného pletiva se zděnou podezdívkou.