dům

Autenticky dochovaný dům č.p. 218 nalezneme ve střední části obce situovaný ve svahu zvedajícím se v jižním směru od místní komunikace, která vede paralelně s hlavní silnící. Objekt se severním okapovým průčelím obrací k místní komunikaci. Přízemní částečně roubený dům na obdélném půdorysu kryje sedlová střecha potažená pásy lepenky. Rozdíl výšek terénu vyrovnává na severním průčelí vysoká podezdívka z pískovcových kvádrů. Díky tomu je vstup na severním průčelí přístupný dřevěnými schůdky ústícími na krátkou pavláčku s bedněným zábradlím a profilovanými podpěrnými sloupky. V trojdílné dispozici navazuje na roubenou světnici průchozí síň a částečně roubený komoro-chlévní díl. Ten na severním průčelí mírně vystupuje zděnou částí z půdorysu. Na západní průčelí navazuje v rámci půdorysu domu krátká stodola, která byla během druhé poloviny 20. století vyzděna. Roubení světnice s krátkými nárožními přesahy horních řad trámů je opatřeno hladkou omítkou s vápenným nátěrem. Červeně natřené trámy odhaleného roubení síně a komorového dílu doplňuje vymazávka s bílým vápenným nátěrem. Přesahy stropních trámu, které zároveň tvoří vazné trámy krovu, jsou řezbářsky zdobeny. Prostor světnice prosvětlují jednoduchá dvoukřídlá okna, která jsou i s jednoduchými rámy natřena na zeleno. Na severním průčelí světnice nalezneme dvojici oken, na východním štítovém průčelí trojici a na jižním jedno okno umístěné vedle mírně vystupujícího bloku chlebové pece. Vstup do síně z pavláčky na severním průčelí obstarávají dveře rámové konstrukce osazené v trámkovém ostění s nadpražním okénkem. Vchod z jižního průčelí tvoří opět dveře rámové konstrukce v jednoduchém trámkovém ostění. Západní štít pokrývá jednoduché svislé bednění s přelištováním. Východní štít tvoří původní dvoustupňová lomenice zakončená plochým prkenným kabřincem. Horní klasovitě deštěný pás odděluje od spodní části štítu profilovaná římsa. Spodní část štítu pokrývá ve střední části svislé bednění a krajní pole šikmo kladená prkna. Štít doplňují dvě větrací obdélná okénka a obslužná dvířka. Omítaný komín ústí na jižní straně střechy, těsně pod jejím hřebenem.