reliéf Ukřižování

Reliéf Ukřižování, další z velenických skalních výtvorů, se nalézá přímo v obci u komunikace procházející Velenicemi (Wellnitz) a směřující k Zákupům. Po levé straně stoupající cesty, která se vine podél říčky Svitávky, vystupuje ze svahu pískovcový skalní blok. Jeho opracovaná stěna míří právě k výše zmíněné komunikaci. Na této stěně vytesaný reliéf je v současné době nekompletní, jeho levá spodní část je totiž odtesána kvůli novodobému vstupu do sklepních prostor umístěných ve skalním bloku. Diagonálně též přerušují reliéf především dvě výrazné praskliny směřující z pravého horního rohu do levé spodní části. Středem kompozice je mohutný kříž s Kristovým korpusem. Kolem kříže lze v tomto případě spatřit celkem tři doprovodné postavy, které můžeme interpretovat jako Pannu Marii, klečící sv. Máří Magdalénu a opodál stojícího sv. Jana Evangelistu (pokud ovšem nejde o třetí z Marií). Pod břevnem kříže se nalézají pravděpodobně dvě okřídlené andělské hlavy. Celý výjev Ukřižování je zasazen, jak bývá u sklaních reliéfů obvyklé, v architektonickém rámci tvořeném v tomto případě sdruženými polosloupy a pilastry. Po stranách těchto srostlic rozšiřují rámec reliéfu v současnosti již špatně čitelné záhyby látek představující zřejmě baldachýn. Ten mohl být (jako např. u radvaneckého reliéfu Ukřižování či ve skalní kapličce v Antonínově Údolí) poodhrnován bočními postavami andělů. V tomto případě se nedochovaly rozsáhlé zbytky polychromních úprav kamene a jejich výskyt je omezen na partie pod břevnem a v šatu postav pod křížem. Reliéf, který doposud zřejmě neprošel jakoukoliv obnovou či opravou, vykazuje kromě obvyklých poškození citelnou ztrátu levé spodní části, ke které došlo pravděpodobně s budováním přístupu ke sklepním prostorám umístěných ve skalním bloku za reliéfem. V rámci českolipského souboru obdobných skalních památek jsou poměrně neobvyklé diagonální praskliny, neboť prozatím anonymní autoři reliéfů si ve většině případů vybírali skalní bloky neporušené a soudržné. Především horní část reliéfu je vlhká a napadena vegetací. Původní modelace figur je značně poškozena, rysy tváří setřeny a povrch reliéfu celkově zvětrán. Zhoršení stavu je patrné mj. ve srovnání se snímkem ze starého evidenčního listu nemovité kulturní památky pocházejícím z roku 1967.