dům

Dům se nachází na jižní straně Škroupova náměstí v historickém jádru města. Objekt má nepravidelný čtyřstranný půdorys, na který na západní straně navazuje úzké dvorní křídlo. Zděný dům je ze strany Škroupova náměstí patrový, vzhledem k umístění v poměrně výrazně svažitém terénu ho lze ze dvora vnímat jako dvoupatrový, dvoupatrové je dvorní křídlo. Střecha hlavního objektu je sedlová, krytá pálenými drážkovými taškami, ve dvorní části je nově vložen velký vikýř. Střecha dvorního křídla je pultová. Hlavní - severní - průčelí je tříosé. Vstup je v krajní západní ose obdélným otvorem rámovaným kamenným portálem. Sloupky portálu jsou ve spodní polovině zdobené pletencem, v horní polovině na něj navazují tři výžlabky (kanelury), které se zalamují do překladu. Ve střední části překladu je obdélník, na jehož krajích jsou znovu pletence, uprostřed naznačený klenák s negativním reliéfem (stylizovaná květina ?). Dveře v portálu jsou dřevěné, dvoukřídlé, asymetrické, rámové, novodobé. Okenní otvory jsou čtvercové, v nich jsou dřevěná, dvoukřídlá, dovnitř otevíravá dvojitá okna. Otvory ve dvou sousedních osách od východu jsou sdružená pod jednu parapetní římsu. Okno v krajní západní ose má parapetní římsu samostatnou. Fasáda je dále členěna pouze korunní římsou a soklem. Okna jsou rámována jednoduchou neprofilovanou štukovou šambránou. Dvorní - jižní - průčelí je zcela hladké, člení ho pouze fabionová římsa. Je dvouosé, okenní otvory jsou obdélné na výšku, okna v nich dřevěná, dvoukřídlá, dvojitá. Východní průčelí dvorního křídla je zcela bez architektonického členění, dvouosé, s novodobými výplněmi obdélných okenních otvorů. Vstupní chodba - síň - je zaklenutá třemi poli placek do pasů, v jižní části se z ní po smíšenočarém jednoramenném dřevěném schodišti vstupuje do plochostropého patra. V polozapuštěném suterénu (ze strany Škroupova náměstí) je valeně sklenutý prostor, tvar klenby se blíží parabole, vrcholnice je ve směru sever - jih.