usedlost

Obytná usedlost komoro-chlévního typu je umístěna v severní části bývalého hospodářského dvora, původně se jednalo o chalupnickou výstavbu. Jedná se o patrovou stavbu obdélného půdorysu se sedlovou střechou s vyplétaným omítnutým štítem, krytou betonovými drážkovými taškami. Dům je situován štítově ke komunikaci. Stavba má zděný sokl, roubené jádro spojené na rybinu, chlévní část v přízemí zděnou z pískovcových kvádrů a omítanou, v patře s komorami je opět roubená konstrukce. Východní průčelí obrácené ke komunikaci je tvořeno roubenou konstrukcí a vyplétaným štítem, který je omítnutý. Patro předstupuje o polovinu trámu před přízemí, vysunutý trám podstávky je zdoben řezbou, štít předstupuje o půl trámu před patro. Průčelí je horizontálně členěno podstávkou tvořenou sloupky a prkenými koutovými výplněmi, vertikálně členěno v přízemí, patře i štítě dvěma okenními osami. Okna v přízemí a patře jsou dvojitá špaletová dřevěná dvojkřídlá dovnitř-ven otvíravá, členěná příčlemi ve tvaru písmene T do čtyř tabulek. Okna jsou orámována dřevěnou výraznou profilovanou šambránou a podokenním parapetem. Okna ve štítě jsou dřevěná, jednoduchá, dvojkřídlá, členěná příčlemi do 6 tabulek. Jižní průčelí obrácené do dvora je horizontálně členěno pavlačí s 8 velmi zdobně vyřezávanými sloupky, která je od síně až po konec chlévní části domu, vertikálně členěno v roubené obytné části přízemí třemi okenními a jednou dveřní osou, v patře dvěma okenními a jednou dveřní osou, v chlévní části v přízemí třemi okenními a dvěma dveřními osami, v patře třemi dveřními osami. Dveřní otvory do chlévů jsou orámovány kamenným ostěním. Pozornost si v rámci všech nových dřevěných okenních výplní zaslouží autenticky dochované vstupní dveře. Jedná se o masivní dřevěné rámové jednokřídlé dekorativně pojaté klasicistní dveře, dovnitř otvíravé se světlíkem členěným do tří horizontálně řazených polí, která jsou základně rozdělena obráceným latinským křížem do čtyř polí, v nichž se nachází dekorativně pojaté kazety. Nad horními poli se ještě nachází dvě drobná pole s trojúhelnými štíty. Za domem (západní průčelí) je nevelký novodobý přístavek s pultovou střechou. Interiér je v přízemí trojdílný, tvořen světnicí, síní s oddělujícím pasem (druhá část síně- černá kuchyně je valená), za síní je malá zadní světnička, za níž pak následuje zděná chlévní část, která je klenuta plackami do pasů. V patře se nachází horní světnice a komory, které jsou nad chlévní částí přístupné z dlouhé pavlače. V poslední komoře je prstem do omazávky vytlačené datum 1820, k němuž se váže velká přestavba a vznik domu. Krov domu hřebenovou vaznici. Sklep je přístupný ze síně.