dům

Dům se nachází na jižní straně náměstí T. G. Masaryka uprostřed historického jádra města, zabírá celou hloubku parcely, jižní průčelí dvorního objektu je součástí severní fronty Škroupova náměstí. Hlavní objekt má nepravidelný půdorys, je zděný, patrový. Ve dvorní části na hlavní stavbu na východní straně parcely navazuje patrové dvorní křídlo na obdélném půdorysu a na jeho jižní stěnu dvorní třípatrový objekt nepravidelného čtyřbokého půdorysu. Střecha hlavního objektu je sedlová, s hřebenem podélným s průčelím. Střešní krytinou jsou pálené tašky bobrovky, ve straně do náměstí jsou tři vikýře se sedlovou střechou. Střecha dvorního křídla je pultová, střecha dvorního objektu je sedlová, krytá červenými vláknocementovými šablonami, ve střeše jsou osazena střešní okna. Uliční - severní - průčelí hlavního objektu je pětiosé v rytmu os 2-1-2. Okenní otvory v patře jsou obdélné na výšku, okna v nich jsou dřevěná z lepených profilů, členěná do T, s izolačním dvojsklem, novodobá. V přízemí je osově umístěn velký vjezdový otvor se segmentovým obloukem. Otvor je rámován kamenným portálem. Sloupky portálu jsou pod hlavicí zdobeny čabrakou, z ní sestupují penízky. Na hlavici sloupků jsou nasazeny hermy nesoucí přímou nadpražní římsu. Nad římsou jsou osově umístění dva ležící Turci v řetezech, mezi nimi je kartuš s oválným medailonem. Vrata do průjezdu jsou dvoukřídlá s vějířovitým světlíkem. Vrata jsou rámová, s výplněmi kosočtverečně kladenými palubkami - novodobá. Na obou stranách od portálu jsou dřevěné výkladce a vstupy do provozoven - novodobé. Horizontálně je průčelí členěno mezipatrovou římsou a korunní římsou, v přízemí je pásová rustika. Vertikálně rytmizují průčelí v patře lizénové rámce, krajní lizény jsou zvýrazněny rustikou. Okna jsou rámována vystouplými šambránami s lištou po obvodu. Jižní průčelí dvorního objektu obrácené do Škroupova náměstí je čtyřosé, v přízemí dvouosé (otvory jsou zhruba v místě krajních os podlaží), okenní otvory jsou obdélné na výšku, v 1. a 2. patře shodně veliké, ve 3. patře jsou menší. Okna v 1. a 2. patře jsou dřevěná z lepených profilů, členěná do T, s izolačním dvojsklem, novodobá. Okna ve 3. patře jsou dvoukřídlá, stejné konstrukce a stáří. Fasádu horizontálně člení malované mezipatrové římsy a štuková korunní římsa. Kolem otvorů jsou malované šambrány.