sousoší Piety

Sousoší Piety je situované na východním okraji obce, naproti domu č.p. 210, u odbočky do bývalého státního statku. Podle vytesané datace jej nechal zhotovit roku 1803 Josef Möse z domu č.p. 19 v Doníně. Na základním kvadratickém kameni stojí širší hranolový podstavec, na němž spočívá hranolový dřík zakončený bohatě profilovanou římsou s konkávně tvarovaným ukončením. Na něm je postaven prostý kvadratický nástavec, na kterém se nachází samotné sousoší Piety. Sousoší představuje sedící postavu Panny Marie Bolestné s bezvládným tělem Krista položeným na jejích kolenou. Oděv Panny Marie tvoří bohatě řasená drapérie. Zhroucené tělo Krista zahaluje bederní rouška. Panna Marie se opírá o jednoduchý kříž, v jehož vrcholu se nachází tabulka s titulaturou: „I.N. / R.I.“. Na čelní straně podstavce je v obdélném zrcadle rytý nápis: „Errichtet von Josef Möse 1803. / Renovirt von Ignatz Bernat / 1860.“. Na přední části dříku vidíme obdélné pole s dnes špatně čitelným nápisem, nad nímž je ze dvou kamenných kolíků svěšen mohutný feston z vavřínových listů. Nápis uvádí soupis drobných památek hrádecké farnosti v následujícím znění: „[O ihr alle die ihr / vorüber geht betrach- / tet euern Erlöser / auf der Schoo? / schmerzhaften Mutter / Maria seyd nicht / undankbar für seine / so gro?e Liebe.].