socha sv. Jana Křtitele

Socha sv. Jana Křtitele stojí v severní části Železného Brodu - místní části Trávníky, jihozápadně v zahradě domu č.p. 57 zvaného „Běliště“. Barokní pískovcová socha v podživotní velikosti stojící na hranolovitém podstavci, na němž je postaven ustupující dřík, v dolní části rozšířen dvojicí volut, v horní části zakončen prifilovanou korunní římsou, na ní dvojice podstavců, na vyšším z nich stojí socha světce. Na prostém obdélném soklu je obdélný podstavec, na nějž nasedá ústupkovitě profilovaný nástavec, z něho pokračuje dřík. Dřík na hlavní straně s reliéfem Maří Magdaleny v mělké nice (světice drží v levé ruce kříž, v pravé ruce lebku). Střední část dříku lemuje dvojice stlačených volut v jeho dolní části. Dřík je zakončen výraznou profilovanou římsou s okosenými rohy. Z římsy vystupuje konkávně se zužující profilovaný nástavec s dvěma ústupky, zakončený menší římsou, na ní je postaven obdélný sokl, na kterém stojí samotná socha světce. Plastika sv. Jana Křtitele je v mírném kontrapostu s levou nohou mírně nakročenou. Světcova hlava se mírně naklání k pravému rameni, levou ruku má přiloženou na srdci, pravá ruka přidržuje roucho, které tvoří bohatě nařasená drapérie. U levé nohy leží beránek. Plastika je datována na podstavci rokem 1770, renovována byla 1870 z nákladu Ferdinanda Folkerta. Boční strany podstavce s lineárně rytými okny, v každém z nich torzo dnes nečitelného textu.