městský dům U Jabloně

Řadový jednopatrový zděný omítaný dům okapové orientace. Nad obdélným podélným půdorysem, podélnou osou vestavěný do svahu. Střecha sedlová pokrytá eternitovými šablonami. Tři sedlové vikýřky. Podélné průčelí do náměstí členěné hladkým mírně předstupujícím soklem a hladkým nárožním kvádrováním. Korunní římsa není, hladký pás a z něj vystupují zhlaví vazných trámů. Přízemí o pěti osách a patro o šesti (3-1-2). Vjezd umístěn asymetricky, má kamenné gotické mírně lomené ostění, v oblouku vnitřní hrana s výžlabkem, v patě po jednom zaobleném odrazníku. Vrata dvoukřídlá dřevěná novodobá, s jednokřídlými obdélnými dveřmi v ose, pokryv ozdobně složený s rastrem hlav hřebů. Nad vstupem byla v původní omítce malovaná kartuš se stromem a nápisem „U jabloně“. V ostatních osách obdélná novodobá dřevěná šestitabulková okna za lícem, v přízemí kamenná ostění s lištou a parapetní římsou, v patře šambrány s lištou a parapetní kamennou římsou. Ve dvoře torza býv. hosp. budov (stodola, chlévy).