špitál

Patrová zděná budova obdélného půdorysu stojí na nároží ulic Míru a Kodešovy, severozápadně od náměstí T. G. Masaryka. Kratší průčelí se dvěma vstupy v pískovcových pravoúhlých portálech s klenáky a uchy se obrací do ulice Míru. Objekt kryje valbová střecha vyskládaná z eternitových šablon. Její ráz dotvářejí vikýře ve tvaru volských ok a polygonální sanktusníková věž s makovicí a křížem. V nárožní části domu se nachází bývalá kaple čtvercového půdorysu otevřená skrz obě podlaží. Půlkruhově zakončená okna kaple zdobí vitraje. K dvornímu průčelí je přistavěn záchodový rizalit. Fasády všech průčelí domu, vyjma dvorního, člení římsy, bosáž a bohatá štuková výzdoba. Nejhonosněji je provedeno vstupní průčelí, které uprostřed zdobí půlkruhově vzdutá kordonová římsa. Ta vrcholí vázou naplněnou ovocem a ve vymezeném polokruhu pod římsou zdobí fasádu vavřínová girlanda protažená mušlí. Objekt, který využíval ve druhé polovině 20. století domov důchodců a poté zde byly umístěny sociální byty, je součástí městské památkové zóny.