důl Svornost

Důlní díla situovaná v historických důlních polích z 16. století označovaných jako Schottenberg (Zámecký vrch) a Kohlberg (Uhelný vrch). Nejvýznamnějším objektem v této části jáchymovského revíru je historický důl Svornost. Nejvýznamnějšími žilami v rudním uzlu Svornost byly žíla Jan Evangelista s odžilky Viktoria, Růže z Jericha apod. a žíla Geschieber s odžilky 4. a 5. Hlavní žíly uzlu byly hornickými pracemi sledovány na vzdálenost až 1,2 km. Žíla Jan Evangelista byla jedna z nejbohatších celého revíru těžená dolem Vysoká Jedle a Svornost. Dalšími významnými žilami v důlním poli dolu Svornost byly žíla Hauerzecher, Hildebrand, Fundgrubner a Becken a poruchy směru Z-V – ž. Eliáš, Dorota, Boží Požehnání, Küh, Ondřej, Svatá Trojice, Geier s odžilky Trompeter, Hoffmann, Herpauker, ž. Schindler. Areál dolu Svornost je dále tvořen komplexem objektů, který protíná mezi jámovou budovou a strojovnou, pod vzpěrami těžní věže místní veřejná komunikace. Hlavní provozní objekty a technická zařízení tvoří jámová budova, vzpěrová těžní věž a strojovna. Podle dochované fotografické dokumentace z 20. let 20. století tvořil areál dolu Svornost stavebně složitý, historicky rostlý, ale architektonicky sjednocený celek s použitím historizujících motivů příhradového zdiva a systému průniků sedlových a valbových střech. Dominantu tvořila nízká příhradová těžní věž a obě rozdělené části areálu byly propojeny krytým spojovacím mostem mezi jámovou budovou a budovou koupelen, strojovny atd. Dominantní architektonický motiv tvořilo průčelí jámové budovy nad údolím s pěti osami velkoplošných oken ve dvou řadách nad sebou, z nichž dolní měly charakter vysokých palácových oken. Průčelí završoval štít s motivem slunce, jehož fragmenty jsou dnes umístěny u paty těžní věže.